fbpx
Kategorie
Uncategorized

Jak obliczyć zapotrzebowanie kalorii?

Wiosna jest tym okresem w roku, kiedy uważniej przyglądamy się swojej sylwetce i postanawiamy nieco zrzucić lub wręcz przeciwnie, przybrać na wadze, zwiększając masę mięśniową. Jednak by tego dokonać, należy ustalić swoje indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne. Jak obliczyć dzienne zapotrzebowanie kcal? Ile powinno się jeść podczas chudnięcia, a ile w celu przybrania na wadze?

Co to jest zapotrzebowanie kaloryczne?

Zapotrzebowanie kaloryczne to nic innego jak ilość energii, która musi być wraz z pożywieniem dostarczana do organizmu w celu utrzymania prawidłowego funkcjonowania. Energia ta potrzebna jest do zbilansowania wydatku energetycznego, do utrzymania stałej wagi ciała oraz dobrego stanu zdrowia. Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej to 2000 kcal, jednak ogólne zapotrzebowanie zależy od kilku czynników.

Od czego zależy zapotrzebowanie kalorii?

Zapotrzebowanie energetyczne w potencjalnej grupie 100 osób może być dla każdego człowieka inne. Wszystko bowiem zależy od stanu zdrowia i zewnętrznych czynników. Główne czynniki wpływające na nie to:

  • masa ciała oraz jego skład
  • płeć (mężczyźni mają większe zapotrzebowanie na energię)
  • wiek (wraz z upływem lat zapotrzebowanie maleje)
  • wzrost
  • ciąża oraz laktacja
  • czynniki środowiskowe, takie jak np. temperatura
  • aktywność fizyczna
  • czynniki endokrynologiczne
  • długość snu

Jak obliczyć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne?

Istnieje kilka metod na obliczenie dziennego zapotrzebowania kalorii (PPM). Jedną z nich jest wzór Mifflina:

PPM u kobiet = (10 x masa ciała [kg]) + (6,25 x wzrost [cm]) – (5 x [wiek]) – 161;

PPM u mężczyzn = (10 x masa ciała [kg]) + (6,25 x wzrost [cm]) – (5 x [wiek]) + 5.

Kolejną metodą jest zastosowanie wzoru Harrisa-Benedicta:

PPM u kobiet = 655,1 + (9,563 x masa ciała [kg]) + (1,85 x wzrost [cm]) – (4,676 x [wiek]);

PPM u mężczyzn = 66,5 + (13,75 x masa ciała [kg]) + (5,003 x wzrost [cm]) – (6,775 x [wiek]).

Istnieje również pojęcie CPM, czyli całkowite dzienne zapotrzebowanie na kalorie, w którym pod uwagę jest również brana aktywność fizyczna ujęta w skali PAL, która prezentuje się następująco:

1,2-1,39 — bardzo mała aktywność np. pacjenci leżący,

1,4-1,49 — siedzący tryb życia,

1,5-1,69 — mało aktywny styl życia,

1,7-1,99 — umiarkowana aktywność fizyczna,

powyżej 2 — bardzo aktywny styl życia,

2,4 — najczęściej dotyczy zawodowych sportowców.

By obliczyć CPM, należy zastosować następujący wzór: CPM = PPM x PAL

Ile jeść kcal, by schudnąć?

Osoby, którym zależy na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów, powinny zastosować tzw. deficyt kaloryczny. Polega on na dostarczaniu mniejszej ilości energii w porównaniu do zapotrzebowania kalorycznego organizmu. Przyjmuje się, że powinno się przyjmować o 15% mniej kalorii lub dzienna dieta powinna być o 200 do 400 kcal szczuplejsza. Bardzo ważne jest też dbanie o przyjmowanie rozsądnej ilości makroskładników, dlatego najlepiej ograniczyć ilość przyjmowanych węglowodanów oraz tłuszczy. Biało powinno pozostać na tym samym poziomie lub można okresowo zwiększyć jego ilość w diecie.

Ile jeść kcal, żeby przytyć?

Analogicznie jak w przypadku zrzucenia wagi, w sytuacji gdy chcemy zwiększyć masę mięśniową, należy zwiększyć kaloryczność posiłków o 15 do 20%. Jeśli po kilku tygodniach nie pojawią się pierwsze efekty, można dodatkowo podwyższyć ją o 100 do 200 kcal. Osoby chcące zwiększyć swoją wagę powinny w swojej diecie postawić przede wszystkim na białka.

Gdzie obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne?

Oczywiście podaliśmy wzory na obliczenie swojego zapotrzebowania energetycznego, jednak tak naprawdę wynik można poznać znacznie szybciej. Wystarczy skorzystać z naszego kalkulatora, który znajduje się pod tym linkiem: https://likeat-cateringdietetyczny.pl/dobierz-diete/. Po wpisaniu podstawowych parametrów, takich jak wzrost, waga, wiek i poziom aktywności fizycznej oraz po zaznaczeniu celu diety (redukcja, utrzymanie wagi, zwiększenie masy) można w zaledwie kilka sekund dowiedzieć się, ile kalorii należy dziennie przyjmować, by bardzo szybko zobaczyć efekty.

Ile kalorii powinny jeść kobiety?

Wiele kobiet zadaje sobie pytanie: ile kcal powinnam jeść? Jak już wcześniej zostało wspomniane, zależy to od indywidualnych cech. Średnie zapotrzebowanie kobiet mieści się w granicach od 1600 do 2400 kcal. Sytuacja zmienia się w czasie ciąży oraz w trakcie laktacji, wtedy zapotrzebowanie energetyczne organizmu wzrasta.

Ile kalorii powinni jeść mężczyźni?

W przypadku mężczyzn, z uwagi na inną budowę ciała, powinni oni przyjmować od 2000 do 3000 kcal dziennie.

Odpowiednie zaplanowanie kaloryczności posiłków a rzeczywistość

W teorii wszystko wydaje się łatwe, jednak mądre zaplanowanie swojej diety w rzeczywistości dla wielu osób może się okazać problemem. Świadome odżywianie się wiąże się ze spędzaniem większej ilości czasu na zakupach w celu wybrania odpowiednich produktów. By przygotować smaczne i zbilansowane posiłki także należy poświęcić swój czas. Nie trzeba jednak rezygnować ze zdrowej diety na rzecz jedzenia typu fast food, nawet jeśli nie masz czasu na samodzielne gotowanie. Rozwiązaniem jest nasza strona internetowa. Za jej pośrednictwem możesz określić swoje zapotrzebowanie energetyczne, zamówić dietę i czekać następnego dnia na przesyłkę od nas!

Masz jakieś pytania? Nie wiesz, jaką dietę wybrać? Skontaktuj się z nami!

Realizujemy zlecenia na terenie całego Śląska. Przykładowe miejscowości:

Kategorie
Uncategorized

Dieta dla pięknych włosów, skóry i paznokci

Jesteś tym co jesz. Możesz w to nie wierzyć, ale powiedzenie jest prawdziwe. Twój styl odżywiania wpływa nie tylko na wygląd sylwetki, ale także na skórę, włosy i paznokcie. Zewnętrzny wygląd Twojego ciała bardzo często mówi o tym jak się odżywiasz. Jedzenie smażonych, przetworzonych lub słodkich pokarmów może mieć negatywny wpływ na Twoje samopoczucie oraz wygląd. Spożywanie wartościowego pożywienia prócz pozytywnych właściwości zdrowotnych, dobrze wpływa również na skórę, włosy i paznokcie.

Białko odgrywa istotną rolę w tworzeniu i utrzymaniu każdej komórki w naszym ciele. Nic dziwnego, że korzystnie wpływa również na nasz wygląd. Nasza skóra, włosy i paznokcie to głównie białko. Te białka – keratyna, kolagen i elastyna – pomagają zapobiegać zmarszczkom oraz zapewniają siłę i elastyczność. Doskonałym źródłem białka jest kurczak, który jest również bogaty w żelazo, co bezpośrednio wpływa na odżywienie włosów i paznokci. Jajka są kolejnym doskonałym źródłem białka, a żółtko zawiera liczne składniki odżywcze, w tym biotynę, niezbędną witaminę dla włosów, skóry i paznokci. Łosoś jest również bogaty w białko i zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które są świetne dla zdrowia skóry głowy, a tym samym wspomagają wzrost włosów. Zawiera również ważne witaminy, takie jak witaminę D, która pomaga stymulować nowe i stare mieszki włosowe, oraz witaminę B12, która odżywia kolor włosów i chroni skórę przed uszkodzeniami słonecznymi. Japońskie badanie wykazało, że kobiety, które codziennie spożywały 50 g tłuszczu, miały mniejszą elastyczność skóry niż te, które spożywały 74 g dziennie. Kluczowa jest również równowaga, ponieważ niektóre dowody sugerują, że nadmierna konsumpcja może pogorszyć zmarszczki. Tłuszcz jest budulcem tkanki skórnej, więc odpowiednia ilość może poprawić jej zdrowie, elastyczność i sprawić, że będziesz wyglądać młodziej. Inne wspaniałe źródła zdrowych tłuszczów to awokado, oliwa z oliwek i orzechy. Orzechy włoskie zawierają kwasy omega-3 wraz z biotyną, które pomagają w utrzymaniu zdrowej skóry głowy i zapobiegają wypadaniu włosów.

Jeśli chcesz cieszyć się piękną skórą, jedź jagody. Te małe owoce mają najwyższe właściwości przeciwutleniające ze wszystkich owoców i warzyw, oraz wysoką zdolność do zwalczania wolnych rodników i innych czynników starzenia. Świetnie nadają się również do walki z trądzikiem. Maliny również zawierają przeciwutleniacze, które zapobiegają szkodliwemu działaniu słońca, zaczerwienieniom i przedwczesnemu starzeniu. Innym naturalnym wspomagaczem, dla skóry jest słodki ziemniak. Zawiera beta-karoten, który działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny, a także nadaje skórze ciepły odcień, przyczyniając się do ogólnego zdrowszego wyglądu.

Zdrowe jedzenie jest najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić dla siebie oraz swojego zdrowia. Racjonalne odżywianie jest najlepszym lekarstwem, a dokonywanie drobnych ulepszeń i lepszych wyborów żywieniowych każdego dnia, może mieć ogromny wpływ na twoją przyszłość. Zdrowe jedzenie i wysokiej jakości składniki zadbają o Twoje ciało od środka, a efekty napewno widoczne będą w Twojej promiennej skórze, gęstych, lśniących włosach i mocnych paznokciach.

Chcesz zamówić dietę pudełkową w Bytomiu, a może interesuje Cię catering dietetyczny w Jastrzębiu Zdroju? Zamów go online! Do wyboru masz kilkadziesiąt polskich miast!

Kategorie
Uncategorized

Zdrowe zamienniki cukru

Nie wyobrażasz sobie wypić gorzkiej kawy czy herbaty. Rezygnujesz z deserów, ponieważ nie chcesz jeść niezdrowego i wysokokalorycznego, białego cukru? Nie martw się. Wybierając zdrowszy i mniej kaloryczny zamiennik cukru nie musisz martwić się o swoją wagę, a poranna kawa może dobrze smakować i to bez wyrzutów sumienia. Przeczytaj czym możesz zastąpić cukier w codziennej diecie, aby było zdrowo i smacznie?

  1. Ksylitol. Nazywany również cukrem brzozowym. Chociaż nie jest cudownym środkiem dietetycznym, ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim ksylitol zawiera aż 40 % mniej kalorii od tradycyjnego, białego cukru. Posiada również niski indeks glikemiczny. Działa bakteriobójczo, wspomaga przyswajanie wapnia w organizmie.  W przeciwieństwie do sacharozy nie wpływa na rozwój drożdżaków i grzybów w organizmie. Przeciwdziała osteoporozie. Stopień słodkości jest zbliżony do tradycyjnego białego cukru. Można go dodawać do słodzenia kawy, herbaty, ciast, świetnie sprawdzi się również jako dodatek do przetworów. 100 gram ksylitolu zawiera 240 kcal.
  2. Miód. Najbardziej popularny zamiennik cukru, stosowany już przez nasze mamy i babcie. Niewątpliwie jest znacznie zdrowszą alternatywą niż sacharoza, ale uwaga, nie mniej kaloryczną. Miód ma działanie antybakteryjne, podawany na zimno działa przeciwbiegunkowo, a ten bardziej podgrzany, zwalcza zaparcia i poprawia trawienie. Zawarta w nim acetylocholina wzmacnia wydolność serca. Miód można stosować również jako maseczkę na twarz i ciało, ponieważ posiada właściwości uelastyczniające oraz rozjaśniające. Miód jest łatwo przyswajalny i całkowicie trawi się w zaledwie dwie godziny. 100 gram produktu zawiera około 300 kcal.
  3. Stawia. Terminem stewia określa się roślinę z rodziny astrowatych, która naturalnie występuje w Ameryce Środkowej i Południowej. Jest aż 200-300 razy słodsza od cukru. Słodycz uzyskana z jednej łyżeczki sproszkowanego liścia stewii jest porównywalna do pełnej szklanki białego cukru stołowego. Nietrudno się więc domyślić, że wystarczy jej odrobina, aby danie nabrało upragnionego słodkiego smaku. Stawia charakteryzuje się również delikatnie gorzkawym smakiem. Stawia jest bezpieczna dla cukrzyków, ponieważ ma indeks glikemiczny równy 0 i nie wpływa na stężenie cukru we krwi. Stawia dobrze rozpuszcza się w wodzie, a także jest odporna na temperaturę do 200 stopni Celsjusza, zatem świetnie sprawdza się do słodzenia kawy i herbaty oraz gotowania i pieczenia.
  4. Syrop klonowy. Wytwarzany jest z wszystkich gatunków klonów tj. Klonu cukrowego, klonu czarnego, klonu czerwonego oraz klonu srebrzystego. Dostarcza 270 kcal w 100 gramach, jest więc dużo mniej kaloryczny od białego cukru. Zawiera jednak dużo sacharozy, więc nie powinniśmy spożywać go w dużych ilościach. Syrop klonowy jest bogaty w wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, oraz witaminy z grupy B. W syropie klonowym wykryto ponad 50 substancji o działaniu antyoksydacyjnym, mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Ma wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinien być spożywany przez diabetyków. Swoich prozdrowotnych właściwości nie traci w wysokiej temperaturze, więc możemy go śmiało wykorzystywać do pieczenia czy gotowania.
  5. Erytrytol. Inaczej erytrol, bardzo zdrowy zamiennik cukru. Jego indeks glikemiczny, podobnie jak stawia, wynosi 0, dzięki czemu jest bezpieczny dla cukrzyków oraz osób z insulinoopornością. Jego słodycz jest nieco mniejsza od cukru, dlatego aby osiągnąć ten sam efekt należy użyć trochę więcej produktu np. Jeśli słodzimy kawę dwoma łyżkami cukru, należy wsypać dwie i pół łyżki erytrytolu. Warto jednak wiedzieć, że erytrol to słodzik, który zawiera zaledwie 24 kcal na 100 gram produktu. Polecany jest więc przede wszystkim wszystkim osobom z nadwagą oraz tym będącym na diecie, dla których liczą się każde dodatkowe kalorie. Erytrytol posiada również właściwości antyoksydacyjne – pomaga w usuwaniu wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Aby jeść zdrowo wcale nie trzeba rezygnować ze smaku. Wystarczy wprowadzić zdrowe zamienniki i wtedy możemy cieszyć się nienaganną sylwetką. W naszych dietach zawsze stosujemy zamienniki cukru, abyście mogli bez wyrzutów sumienia zajadać się naszymi pysznymi deserami.

Chcesz zamówić catering dietetyczny w Siemianowicach Śląskich, a może interesuje Cię dieta pudełkowa w Tarnowskich Górach? Zamów ją online! Do wyboru masz kilkadziesiąt polskich miast!

Kategorie
Uncategorized

Co jeść latem, czyli sezonowe warzywa i owoce

Kupując owoce i warzywa, na ich smak i cenę wpływa kilka czynników, wśród których najważniejszy jest szczyt sezonu na wybrany produkt. Niektóre owoce i warzywa lepiej rosną latem lub wiosną i kosztują więcej zimą, kiedy nie są tak łatwe do wyprodukowania. Aby określić najlepszy czas na zakup niektórych owoców i warzyw, najlepiej znać sezony szczytowe dla każdego rodzaju. Co więc jeść latem?

  1. Cukinia. Zwana też kabaczkiem, należy do warzyw dyniowatych. Szczególnie ceniona przez osoby będące na diecie. Jest lekkostrawna,  ma  również wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo, witaminy C, K, PP, B1 oraz karoten. Cukinia posiada wiele właściwości leczniczych: odkwasza organizm, ma działania przeciwnowotworowe, przeciwdziała gromadzeniu się wody w organizmie, poprawia pracę mózgu, pomaga zredukować stres, wzmacnia krzepliwość krwi a także może być pomocna przy wrzodach żołądka. Cukinia ma delikatny smak, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w kuchni. Można ją jeść na surowo, lub podać obróbce termicznej. Cukinia doskonale sprawdzi się w sałatkach, leczach, zapiekankach czy zupach. Oprócz właściwości spożywczych cukinie możemy również wykorzystać w celu poprawy kondycji skóry robiąc napar z jej kwiatów. Cukinia pomoże też na nasze suche, łamliwe włosy jeśli zrobimy z niej maskę.
  2. Pomidor. Chociaż często traktowany jako warzywo w kuchni, jest w rzeczywistości owocem należącym do rodziny psiankowatych, obok bakłażanów, papryki i ziemniaków. Są one dostępne w różnych rozmiarach i odmianach, tradycyjnie są w kolorze czerwonym, ale można również uzyskać pomidory w kolorze żółtym, zielonym, fioletowym i pomarańczowym. Pomidory zawierają w sobie aż 94 procent wody, są też niskokaloryczne, ponieważ na 100 g maja tylko 19 kcal. Pomidory są głównie węglowodanami z pewną ilością błonnika, ale najbardziej znane są z zawartości witamin, w tym beta-karotenu (który po spożyciu staje się witaminą A), witamin C i E, niektórych witamin z grupy B i witaminy K. Zawierają również pewne minerały, w tym wapń i magnez. Pomidory opóźniają proces starzenia, wspierają układ sercowo-naczyniowy oraz zmniejszają ryzyko występowania nowotworów.
  3. Papryka jest bardzo dobrym źródłem antyoksydantów, mających prozdrowotny wpływ na organizm człowieka. Jest świetnym źródłem witaminy A, Witaminy B, C, K i E. Odmiany czerwone zawierają dużą zawartość barwników, w tym cennego likopenu, który zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów, w tym prostaty i raka szyjki macicy. W papryce znajdziemy również minerały takie jak : cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Papryką bez obaw mogą zająć się osoby będące na diecie, ponieważ zawiera ona tylko 25 kcal na 100 gram. Dania przyrządzane z papryką to nieograniczone możliwości. Możemy z niej przyrządzić leczo, dodać do zup, gulaszów czy sałatek.
  4. Jagody to małe, miękkie, okrągłe owoce o różnych kolorach — głównie niebieskie, czerwone lub fioletowe. Są słodko-kwaśne w smaku i często używane w przetworach, dżemach i deserach. Jagody mają bardzo dobry profil odżywczy, są bogate w błonnik, witaminę C i przeciwutleniające polifenole. W rezultacie włączenie jagód do diety może pomóc w zapobieganiu i zmniejszaniu objawów wielu chorób przewlekłych. Dodatkowo jagody uszczelniają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie oraz posiadają działania nawilżające- zmiękczające i wygładzające skórę. Surowe jagody posiadają 61 kcal w 100 gramach produktu.
  5. Maliny to owoce delikatne, o cierpkim smaku i aksamitnej konsystencji. Najpopularniejszym typem maliny jest malina czerwona, ale maliny mogą być również czarne, fioletowe i złote. Nie powinno dziwić, że maliny są uważane za bardzo zdrowe, ponieważ są bogate w błonnik i zdrowe dla serca przeciwutleniacze. Poprzez dużą zawartość witaminy C oraz kwasu salicylowego, maliny można wykorzystać podczas przeziębienia oraz infekcji. Są dobrym środkiem napotnym i świetnie radzą sobie ze zwalczaniem gorączki. Maliny sprawdzają się również jako środek w walce z odchudzaniem, ponieważ obniżają wagę komórek tłuszczowych i usprawniają prace metabolizmu. Są również niskokaloryczne, gdyż na 100 gram produktu zawierają tylko 52 kcal.
  6. Brzoskwinia w zależności od odmiany dojrzewa od lipca do sierpnia. Warto spożywać brzoskwinie ze skórą, ponieważ to właśnie w niej znajduje się najwięcej składników odżywczych. Brzoskwinie dostarczają znaczną ilość witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem, co wpływa korzystanie na zapobieganie tworzenia się wolnych rodników, które są związkami powiązanymi z rozwojem raka. Regularne wprowadzenie brzoskwiń do swojej diety pomoże nam oczyścić organizm z toksyn i pozostałości przemiany materii.  Brzoskwinia zawiera niewielka ilość cukru więc może być spokojnie polecana jako zamiennik niezdrowych słodkich przekąsek. Brzoskwinie oprócz tego, że działają moczopędnie, pobudzają przemianę materii i napędzają organizm do szybszego spalania tłuszczu, co daje dodatkowy efekt odchudzający.

Sezonowe owoce i warzywa korzystanie wpływają na nasze zdrowie i sylwetkę. Musimy jednak pamiętać o ich regularnym spożyciu. Aby mieć pewność, że Twojemu organizmowi nie zabraknie żadnych składników odżywczych płynących ze świeżych oraz sezonowych warzyw i owoców zamów już dziś jedna z naszych  zdrowych diet.

Chcesz zamówić catering dietetyczny w Żorach, a może interesuje Cię dieta pudełkowa w Rybniku? Zamów ją online! Do wyboru masz kilkadziesiąt polskich miast!

Kategorie
Uncategorized

Jak przyspieszyć swój metabolizm?

Często za swój przyrost wagi lub problemy z odchudzaniem obwiniamy wolny metabolizm. Ograniczamy kalorie, zaczynamy być bardziej aktywni, a waga cały czas stoi. Czy winowajcą rzeczywiście jest nasz metabolizm?

Co to jest metabolizm?

Metabolizm, to wszystkie procesy chemiczne zachodzące w naszym ciele, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, tj. oddychania, naprawy komórek oraz trawienia pokarmu. Procesy te wymagają energii. Minimalna ilość jakiej potrzebuje organizm do przeprowadzenia tych procesów chemicznych nazywana jest podstawową przemianą materii. Istnieje wiele kalkulatorów online, które mogą obliczyć Twoje dzienne zapotrzebowanie na energię. Zwróć uwagę na te, które używają równania Harrisa-Benedicta.

Co zrobić, aby przyspieszyć metabolizm?

1. Ćwicz. Regularna aktywność fizyczna jest najskuteczniejszym sposobem na przyspieszenie metabolizmu. Ćwicz regularnie przynajmniej 150 minut tygodniowo. Aby jeszcze bardziej podkręcić swój metabolizm uprawiaj sport na czczo, przed śniadaniem, ponieważ post przed porannymi ćwiczeniami może zmniejszyć 24-godzinne spożycie energii, a także wzmagać procesy utleniania tłuszczów w trakcie treningu. Z tego względu, pominięcie śniadania przed ćwiczeniami prowadzi do ujemnego dziennego bilansu energetycznego i przyczynia się do skuteczniejszej redukcji masy ciała.

2. Pij wodę. Nawodniony organizm, to zdrowy organizm. W trakcie dnia nie zapominaj o piciu wody, ponieważ jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Woda wspomaga procesy trawienne, utrzymuje prawidłowy poziom temperatury naszego organizmu, usuwa szkodliwe toksyny oraz nawilża skórę. Zaleca się wypijania około dwóch litrów dziennie, ale dokładna ilość zależy od poziomu aktywności i wieku.

3. Wprowadź do swojej diety białka. Zwiększona liczba produktów białkowych w diecie przyspiesza tempo metabolizmu o 15-30 %. Białka wymagają większych nakładów energii w procesie trawienia, dlatego organizm jest zmobilizowany aby przyspieszyć metabolizm. W swojej diecie sięgaj więc po jogurty, chude mięso, jajka, ryby, rośliny strączkowe, sery, orzechy.

4. Jedź regularnie. Ciało opiera się na równowadze i regularności. Jedzenie o stałych porach może pomóc w utrzymaniu równowagi metabolicznej. Gdy jemy dużo, a następnie przez długi okres czasu nie spożywamy żadnych pokarmów, nasz organizm będzie wolniej spalał kalorie i przechowywał większe ilości komórek tłuszczowych. Dla utrzymania prawidłowego poziomu metabolizmu zaleca się jeść kilka mniejszych posiłków w trakcie dnia w odstępie 3-4 godzin.

5. Zredukuj stres, ponieważ wpływa on na poziom hormonów i może powodować, że organizm wytworzy więcej kortyzolu niż zwykle. Kortyzol, to hormon, który pomaga regulować apetyt. Podwyższony poziom kortyzolu prowadzi do zaburzeń odżywiania, co prowadzi do niezdrowych wzorców żywieniowych, które mogą zaburzać prawidłowy poziom metabolizmu..

6. Wysypiaj się, aby przyspieszyć metabolizm. Regularna bezsenność może spowolnić metabolizm. Jeśli cierpisz na bezsenność, jednym z najlepszych sposobów na przezwyciężenie tego jest wykonywanie większej ilości ćwiczeń, najlepiej na świeżym powietrzu. Pomocne mogą być również ćwiczenia relaksacyjne i oddechowe, podobnie jak zmniejszenie spożycia alkoholu.

7. Pij zieloną herbatę, aby zwiększyć metabolizm. Chociaż badania nie były w stanie definitywnie udowodnić, że zielona herbata wpływa pozytywnie na metabolizm, istnieją pewne dowody na to, że substancje zawarte w herbacie, mogą stymulować metabolizm. Nie jest pewne, czy w filiżance zielonej herbaty jest ich wystarczająco dużo, aby coś zmienić, ale ponieważ zielona herbata jest również pełna przeciwutleniaczy, jej wypicie z pewnością nie zaszkodzi.

Chcesz zamówić dietę pudełkową w Mysłowicach, a może interesuje Cię catering dietetyczny w Mikołowie? Zamów go online! Do wyboru masz kilkadziesiąt polskich miast!

Kategorie
Uncategorized

Alkohol, a dieta

Kieliszek dobrego wina, ulubiony drink czy zimne piwko w słoneczny dzień? Brzmi wspaniale. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy, że to właśnie alkohol jest odpowiedzialny za nasze nadmierne przybieranie na wadze. Dlaczego więc wysokoprocentowe napoje niszczą nasze marzenia o szczupłej sylwetce?

Dlaczego alkohol tuczy?

Kalorie w diecie składają się z trzech głównych makroskładników: białka, tłuszczów i węglowodanów. Jest jednak jeszcze jeden makroelement, który również odgrywa rolę – alkohol. Alkohol zazwyczaj nie jest uwzględniany w tradycyjnym liczeniu makro, ponieważ nie jest niezbędnym składnikiem odżywczym. Ale podobnie jak inne makra, alkohol jest źródłem kalorii w diecie. W rzeczywistości alkohol jest prawie tak samo kaloryczny jak
tłuszcz. Białko i węglowodany stanowią cztery kalorie na gram, a tłuszcz – dziewięć kalorii na gram. Oznacza to, że tłuszcz ma dwa razy więcej kalorii niż białko i węglowodany. Alkohol plasuje się gdzieś pomiędzy tymi dwiema gęstościami – około siedmiu kalorii na gram. Zrozumienie tego ma kluczowe znaczenie dla zrozumienia, w jaki sposób alkohol działa na cele związane z utratą wagi lub przeciwdziała im. Alkohol może przyczyniać się
do przybierania na wadze na kilka sposobów:

  1. Alkohol jest źródłem pustych kalorii w diecie. Oznacza to, że zwiększa dzienne spożycie kalorii, ale nie zapewnia żadnego prawdziwego odżywiania. Niektórzy twierdzą, że małe ilości alkoholu mogą przynosić korzyści zdrowotne, ale żadne badania jednoznacznie na to nie wskazują.
  2. Alkohol zaburza metabolizm. Alkohol jest toksyną, a kiedy go spożywasz, twoje ciało priorytetowo traktuje trawienie i usuwanie go z organizmu. Średnio jeden drink „wstrzymuje” metabolizm na godzinę. Po kilku drinkach zaczniesz spowalniać swoje postępy, zakłócając zdolność efektywnego spalania tłuszczu przy deficycie kalorii i potencjalnie zwiększając magazynowanie tłuszczu.
  3. Alkohol zaburza apetyt. Nadmierne picie może spowodować spadek poziomu cukru we krwi, co może spowodować uczucie głodu lub pragnienie niezdrowej żywności, nawet jeśli w ciągu dnia spożyłeś dużo kalorii. Ponadto picie obniża twoje zahamowania, co może sprawić, że mniej przejmujesz się tym, co jesz lub ile.

Kaloryczność popularnych napojów alkoholowych.

• wino białe słodkie – 120 kcal
• wino białe wytrawne – 75 kcal,
• czerwone wino słodkie – 150 kcal,
• czerwone wino wytrawne – 50 kcal,
• szampan – 90 kcal,
• białe porto – 150 kcal,
• czerwone porto – 170 kcal,
• piwo bezalkoholowe – 150 kcal,
• cydr – 109–160 kcal,
• piwo jasne ok 5 % – 150 kcal,
• mocne piwo ciemne ok 8% – 200 kcal.
• whisky – 105 kcal,
• gin – 105 kcal,
• brandy – 116 kcal,
• wódka czysta – 110 kcal,
• rum – 136 kcal

Wpływ alkoholu na organizm człowieka.

Alkoholem nazywamy wszystkie napoje, które w swoim składzie zawierają etanol. Możemy je podzielić na wina, piwa oraz napoje spirytusowe. Alkohol oprócz zbędnych, pustych kalorii może przysporzyć nam także wiele problemów zdrowotnych tj. nowotwory jamy ustnej, gardła, trzustki
oraz jelita grubego, a także marskości wątroby, alkoholowego stłuszczenia wątroby, alkoholowego zapalenie wątroby, ostrego oraz przewlekłego zapalenia trzustki. Picie alkoholu zaburza również równowagę snu i wpływa na obniżenie jakości wypoczynku. Ponadto może powodować częste budzenie się w nocy, a odstawienie doprowadzić do bezsenności. Co prawda alkohol ułatwia zasypianie, ale zaburza procesy snu i czuwania.

Alkohol, a redukcja.

Całkowita rezygnacja z alkoholu podczas stosowania diety redukcyjnej jest najlepszym sposobem, aby osiągnąć swój zamierzony cel. Z pewnością jednak każdy z nas podczas diety został zaproszony na weselę, grilla czy inną imprezę. Jak sobie poradzić z dodatkowymi kaloriami podczas spotkań ze znajomymi?

  • Pijąc alkohol, staraj się pić dużo wody, aby uniknąć odwodnienia
  • Mieszaj napoje alkoholowe z napojami bezalkoholowymi, takimi jak woda.
  • Unikaj podjadania pokarmów bogatych w sól. Zbyt dużo soli jest nie tylko niezdrowe, ale może również zwiększyć prawdopodobieństwo wypicia kolejnego drinka.
  • Unikaj gotowych napojów z dodatkiem cukru.
  • Unikaj mieszania alkoholu z napojami energetyzującymi. Kofeina zmniejsza zdolność kontrolowania spożycia alkoholu.

Chcesz zamówić zdrową dietę pudełkową w Zabrzu, a może interesuje Cię catering dietetyczny w Będzinie? Zamów go online! Do wyboru masz kilkadziesiąt polskich miast!

Kategorie
Uncategorized

Dieta dla osób trenujących – jak powinna wyglądać?

Dzięki dobremu i zbilansowanemu odżywianiu dbasz o prawidłową masę ciała. Jednak kiedy ćwiczysz zależy Ci też pewnie na rzeźbieniu sylwetki, budowaniu mięśni i szybkiej potreningowej regeneracji. Kiedy intensywnie ćwiczysz, Twój organizm potrzebuje więcej kalorii i wybranych składników odżywczych. Jak zatem powinna wyglądać dieta osób trenujących?

Dieta dla trenujących – dlaczego żywienie ma znaczenie, kiedy ćwiczysz?

Jako osoba regularnie uprawiająca sport, musisz zadbać o uzupełnianie kalorii, które spalasz podczas intensywnych ćwiczeń. Tylko w taki sposób zyskasz energię do coraz mocniejszych treningów i nie doprowadzisz swojego organizmu do wyczerpania. Dzięki dobremu odżywianiu Twoje sportowe wyniki będą coraz lepsze, zmniejszysz ryzyko kontuzji i zapewnisz sobie efektywną regenerację po wysiłku. Zbilansowany jadłospis z odpowiednimi proporcjami węglowodanów, białka i tłuszczów, musisz uzupełnić też właściwą dla siebie ilością wody. Nawodnienie to podstawa przy uprawianiu każdego sportu!

Twoje zwiększone zapotrzebowanie na kalorie zależy od intensywności i częstotliwości treningów. Żeby zadbać o prawidłowe odżywianie, możesz wypróbować dietę pudełkową, np. Bodybuilder lub Sport. Do wyboru masz różne warianty kaloryczne, a w każdym menu zróżnicowane i smaczne dania pokrywające zapotrzebowanie na białko, węglowodany i tłuszcze.

Składniki odżywcze niezbędne dla trenujących

Węglowodany

To one dostarczają głównie energii podczas wysiłku. U osób trenujących, którym brakuje odpowiednich ilości węglowodanów (ok. 40-55g dziennie) obniżają się zdolności treningowe i gorzej przebiega proces regeneracji. Węglowodany to najważniejsze paliwo dla mózgu i mięśni podczas ćwiczeń. Możesz zjadać dużo cukrów prostych, białe pieczywo, makarony i ryż, ale czy zależy Ci tylko na tym, żeby wyrobić węglowodanową normę? W zbilansowanym odżywianiu wspomagającym treningi poleca się produkty pełnoziarniste bogate w błonnik, witaminy (szczególnie witaminy z grupy B) i minerały (żelazo, wapń, potas, magnez). Kiedy ćwiczysz, Twój organizm szybciej zużywa wszelkie zasoby witaminowe, dlatego też potrzebujesz ich więcej. Ograniczaj puste kalorie, rezygnuj ze słodyczy i słodkich napojów na rzecz pełnowartościowych owoców, kasz i zdrowych deserów.

Białko

Każdy, kto chce zbudować masę, czyli powiększyć swoje mięśnie dobrze wie, że potrzebuje dodatkowego białka. Ale ten makroelement wspomaga nie tylko regenerację i odbudowę mięśni. Białko zmniejsza też bolesność mięśni, którą możesz odczuwać po dobrym treningu. Jeśli regularnie ćwiczysz, dorzuć porcję białka do każdego posiłku. Możesz pić koktajle proteinowe albo wybrać smaczne posiłki w diecie pudełkowejBodybuilder.

Tłuszcz

Choć może Cię kusić, żeby całkowicie z niego zrezygnować, Twój organizm go potrzebuje. W tłuszczu rozpuszczają się ważne dla utrzymania zdrowia witaminy (A, D, E i K), a bez niego zaburza się gospodarka hormonalna. W małych ilościach tłuszcz jest więc zbawienny. Jedz zdrowe i nienasycone kwasy tłuszczowe (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany) bogate w przeciwzapalne kwasy omega 3. Unikaj tłuszczów zwierzęcych, żeby utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu. Osoby trenujące powinny stosować się do ogólnych wytycznych odnoszących się do spożycia tłuszczu – im mniej kwasów nasyconych i tłuszczów trans, tym zdrowsze odżywianie.

Trenując, zadbaj o regularne spożywanie różnorodnych posiłków. Pomoże Ci w tym dieta pudełkowa. Każdego dnia otrzymasz zestaw 5 lub 6 posiłków w dobranym dla Ciebie wariancie kalorycznym. A wszystko bez wysiłku, a co najważniejsze – bez wychodzenia z domu.

Chcesz zamówić dietę pudełkową w Chorzowie, a może interesuje Cię catering dietetyczny w Rudzie Śląskiej? Zamów go online! Do wyboru masz kilkadziesiąt polskich miast!

Źródła: www.nutrition.org.uk/healthyliving/an-active-lifestyle/eating-for-sport-and-exercise.html


Kategorie
Uncategorized

Dieta pudełkowa – 5 powodów, dla których warto ją wybrać

Jesz, bo jedzenie daje Ci energię do życia. Ale jesz też dlatego, że sprawia Ci to przyjemność. Kiedy sięgasz po zdrowe i zbilansowane posiłki, wiesz, że dostarczasz swojemu ciału wszystkiego, czego potrzebuje. Dbając przy tym o swoje dobre samopoczucie i chroniąc się przed chorobami. Ale jak codziennie, kiedy na wszystko brakuje czasu, przygotowywać sobie smaczne, a zarazem wartościowe posiłki? Jest na to sposób – dieta pudełkowa.

Powód 1 – dieta pudełkowa jest dostosowana do Twoich indywidualnych potrzeb

Decydując się na dietę pudełkową, wybierasz plan żywienia dostosowany do Twoich potrzeb. Może chcesz schudnąć i liczysz kalorie (wybierz dietę redukcyjną), może chcesz rozbudować masę mięśniową (dieta bodybuilder), a może potrzebujesz diety leczniczej (dieta low IG). W zależności od tego, jak chcesz się odżywiać, zamówione posiłki dostarczą Ci odpowiednią ilość kalorii i niezbędnych dla Twojego zdrowia składników odżywczych.

Powód 2 – dieta pudełkowa to zdrowe i zbilansowane dania

Codzienne przygotowanie 4-5 wartościowych posiłków może być dla Ciebie obciążające, zwłaszcza jeśli pracujesz na etacie. Poza domem spędzasz większość dnia, kiedy więc znaleźć czas na gotowanie? Posiłki trzeba jeszcze wymyślić, zaplanować zakupy, a potem przyrządzić dania. Wybierając dietę pudełkową, zamiast stać w kuchni, przeznaczasz czas na swoje ulubione zajęcia.

Powód 3 – dieta pudełkowa to koniec zakupów spożywczych

Nie lubisz chodzić na zakupy i zastanawiać się, co możesz zjeść następnego dnia. Dzięki diecie pudełkowej „rezygnujesz” z tego nieprzyjemnego obowiązku. Koniec z listami zakupów, wybieraniem świeżych owoców i warzyw, czytaniem składów na opakowaniu. W wybranym przez siebie planie żywieniowym otrzymasz zbilansowane posiłki przygotowane ze składników pochodzących od sprawdzonych dostawców. Możesz mieć pewność, że dostarczane do Twojego domu dania będą zawsze świeże, bez konserwantów i niepotrzebnych dodatków. Zamiast więc biegać po sklepie w poszukiwaniu wartościowych półproduktów, zamów wygodny dla siebie catering dietetyczny.  

Powód 4 – z dietą pudełkową osiągniesz swoje cele żywieniowe

Pisząc o celach żywieniowych, mamy na myśli np. rozbudowę masy mięśniowej, utrzymanie prawidłowej masy ciała, czy poprawę wyników badań. Kiedy samodzielnie przygotowujesz posiłki, nie zawsze masz czas i ochotę, żeby dokładnie ważyć każdy składnik, obliczać kaloryczność i przestrzegać zasad zbilansowanej diety. Dużo ćwiczysz i pracujesz nad zwiększeniem mięśni? Ryż i kurczak pewnie pomogą Ci osiągnąć Twój cel, ale co z Twoim samopoczuciem? W diecie bodybuilder otrzymujesz smaczne dania wraz z posiłkiem okołotreningowym, które zaopatrują Twój organizm we wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Dostarczasz sobie nie tylko białka i węglowodanów, ale też zdrowych tłuszczy, witamin i minerałów. W diecie Low IG jadłospis opiera się o produkty z niskim indeksem glikemicznym, tak żeby pomóc Ci kontrolować schorzenia powiązane ze zbyt wysokim poziomem cukry we krwi (insulinooporność, cukrzyca typu II).

Powód 5 – dieta pudełkowa jest smaczna!

Zdrowo nie znaczy bez smaku. A dieta pudełkowa jest na to świetnym przykładem. Dostajesz urozmaicone i pysznie smakujące posiłki. Jesz je z przyjemnością, wiedząc, że dostarczasz swojemu ciału wszystkiego, czego potrzebuje. Zapewniasz sobie zdrowie i dobre samopoczucie, nie martwiąc się o zakupy i gotowanie. Czy to nie wygodne, kiedy po długim dniu pracy wracasz do domu, a już po chwili możesz zjeść smakowity obiad? Bez stania w kuchni, wymyślania dań i liczenia kalorii. Dieta pudełkowa daje Ci pełną kontrolę nad swoim sposobem odżywiania. Dlatego warto choć przez jakiś czas jej spróbować.

Chcesz zamówić dietę pudełkową w Dąbrowie Górniczej, a może interesuje Cię catering dietetyczny w Bielsku-Białej? Zamów ją online! Do wyboru masz kilkadziesiąt polskich miast!

Kategorie
Uncategorized

Co to takiego dieta flexitarian (I dlaczego powinieneś jej spróbować)?

Nazywana też semiwegetariańską, dieta flexitarian bazuje na produktach roślinnych uzupełnianych od czasu do czasu mięsnymi potrawami. Flexitarianie ograniczają spożycie mięsa i przetworów pochodzenia zwierzęcego na rzecz warzyw, owoców, roślin strączkowych i napojów na bazie soi czy orzechów. Ta dieta, a raczej nowy sposób odżywiania, to nie tylko lepsze zdrowie, ale też mniej zanieczyszczona planeta. Co daje flexitarianizm i dlaczego warto go spróbować?

Wegetarianizm, ale nie do końca

Flexitarianizm należy do bardzo wygodnych, a jednocześnie ekologicznych sposobów odżywiania. Oczywiście najlepiej byłoby, gdyby każdy z nas przeszedł na dietę wegetariańską, a nawet wegańską, ale dobrze wiemy, że to niemożliwe. Ten nowy i zyskujący na popularności styl żywienia dopuszcza okazjonalne spożywanie mięsa. I to szczególnie tego, które w najmniejszym stopniu przyczynia się do zanieczyszczania naszej planety. Dieta flexitarian pomaga zmniejszać nasz ślad węglowy (ang. carbon footprint), a jej wprowadzenie oznacza świadome korzystanie z ograniczonych zasobów Ziemi. 

Na czym bazuje dieta flexitarian? Na świeżych warzywach i owocach pochodzących z upraw ekologicznych (i nie tylko, ale idealnie, gdyby tak było). Na produktach strączkowych, orzechach, ziarnach, na soi, soczewicy i ciecierzycy. Okazjonalnie (mniej więcej 2 razy w tygodniu) w diecie pojawia się mięso. To oczywiście założenie, ale każdy decyduje sam. Już nawet zrezygnowanie z mięsa w każdym posiłku (na śniadanie wędlina, na lunch sałatka z kurczakiem, na obiad schabowy, a na kolację znowu wędlina lub parówki) zbliża nas małymi kroczkami do flexitarianizmu. 

Flexitarianizm a zdrowie

Już nie od dziś wiadomo, że czerwone mięso (wołowina, wieprzowina, jagnięcina, dziczyzna) są potencjalnie rakotwórcze. WHO zaklasyfikowała je do 2 klasy, co oznacza, że w dużym stopniu przyczyniają się do chorób nowotworowych. Okazuje się, że z mięsa najlepiej spożywać tylko drób. Ale i tu pojawiają się wątpliwości, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę chów kurczaków na ogromnych fermach drobiu. 

Dlatego też ograniczenie produktów mięsnych w diecie, poprawia nasze zdrowie i pozwala dbać o środowisko. 

Jakie korzyści dla organizmu przynosi dieta flexitarian?

Jedząc głównie warzywa, rośliny strączkowe, soczewicę i ciecierzycę dostarczamy sobie dużych ilości błonnika. Ten rodzaj węglowodanów nietrawionych przez nasz układ pokarmowy pomaga obniżać poziom cholesterolu, przez dłuższy czas czuć się sytym po posiłku i stabilizuje poziom glukozy we krwi. Orzechy i ziarna bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe również pomagają utrzymywać odpowiednie stężenia cholesterolu, a dodatkowo zaopatrują ciało w niezbędne kwasy tłuszczowe. Świeże i gotowane warzywa to źródło wielu witamin i minerałów. 

Dieta flexitarian w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną zapewnia zdrowy styl życia, w którym zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka piersi czy prostaty. 

Dieta flexitarian i mięso

Kiedy w naszym menu pojawi się mięso, niech będzie to produkt wysokiej jakości. Rezygnujmy z wyrobów mięsnych bogatych w sól i nasycone kwasy tłuszczowe takich jak wędliny, kiełbaski, salami czy bekon. Sięgajmy po chude mięso kurczęce, a najlepiej indycze, przygotowując je na parze, w piekarniku lub delikatnie podsmażając. 

W diecie flexitarian dostarczymy sobie wszystkich niezbędnych składników, o ile zadbamy o spożywanie roślin bogatych w białko i żelazo. Wystarczy, że każdy nasz posiłek będzie składał się z różnorodnych warzyw i zdrowych tłuszczów oraz węglowodanów, a zapewnimy sobie dobre samopoczucie i zdrowie.

Chcesz zamówić catering dietetyczny w Katowicach, a może dietę pudełkową w Tychach? Zamów ją online! Do wyboru masz kilkadziesiąt polskich miast!

Źródła:

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/what-flexitarian-diet

Call Now Button