fbpx
Kategorie
Uncategorized

Dieta przy insulinooporności – co jeść?

W dzisiejszym społeczeństwie insulinooporność staje się coraz bardziej powszechnym problemem zdrowotnym. Choć nie jest uznawana za chorobę, stanowi mocny sygnał ostrzegawczy od organizmu, ostrzegając m.in. przed nadchodzącą cukrzycą. Jednak odpowiednia dieta może być kluczowym elementem zarówno w zapobieganiu, jak i zarządzaniu tym schorzeniem. Co jeszcze warto wiedzieć o tej dolegliwości i jak powinna wyglądać dieta w insulinooporności?

Co to jest insulinooporność?

Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu przestają prawidłowo reagować na insulinę, czyli hormon odpowiedzialny za regulację poziomu cukru we krwi. W rezultacie trzustka zaczyna produkować coraz więcej insuliny, aby pokonać opór komórek. To zwiększone obciążenie trzustki może prowadzić do jej wyczerpania oraz rozwoju cukrzycy typu 2. Insulinooporność jest również związana z ryzykiem wystąpienia nadciśnienia tętniczego chorób serca oraz niektórych rodzajów nowotworów. Pewne produkty powodują wyrzut insuliny i to na nie należy zwracać szczególną uwagę.

Przyczyną insulinooporności jest przede wszystkim nadwaga i otyłość. Za pojawienie się oporności tkanek na insulinę może bowiem odpowiadać związana z dodatkowymi kilogramami tkanka tłuszczowa, ale też przyjmowanie zbyt dużej ilości kalorii niż jest na to zapotrzebowanie. Do rozwoju insulinooporności przyczynia się też brak aktywności fizycznej, źle zbilansowana dieta czy przewlekły stres.

Objawy insulinooporności

Objawy insulinooporności mogą być różnorodne i obejmują:

  • nadmierny apetyt,
  • przyrost masy ciała, zwłaszcza w okolicach brzucha,
  • trudności w utracie wagi,
  • spadek energii i zmęczenie,
  • skoki nastroju,
  • trudności w koncentracji,
  • zwiększenie stężenia insuliny przy prawidłowych wartościach glukozy,
  • ciągła senność po posiłkach zawierających węglowodany.

Jeśli doświadczasz któregokolwiek z tych objawów, warto skonsultować się z lekarzem w celu przeprowadzenia odpowiednich badań diagnostycznych, by ustalić, czy masz prawidłowe stężenie insuliny.

Jak powinna wyglądać dieta w insulinooporności?

Dieta przy insulinooporności odgrywa kluczową rolę. Z pewnością ważny jest deficyt kaloryczny, który pozwoli na zrzucenie zbędnych kilogramów. Poniżej kilka innych podstawowych zasad żywieniowych.

  1. Produkty o niskim indeksie glikemicznym – bardzo istotne jest, by unikać jedzenia produktów o wysokim indeksie glikemicznym.
  2. Zbilansowane posiłki – stosuj zbilansowane posiłki zawierające odpowiednie proporcje białka, węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczów, z przewagą produktów o obniżonej zawartości tłuszczu.
  3. Unikanie cukru dodanego – ogranicz spożycie cukru dodanego oraz produktów wysoko przetworzonych, które mogą prowadzić do gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.
  4. Zdrowe źródła węglowodanów – wybieraj węglowodany złożone, które są trawione wolniej i zapewniają sytość na dłużej, co może zmniejszyć chęć podjadania między posiłkami.
  5. Zwiększone spożycie błonnika – spożywaj produkty bogate w błonnik pokarmowy, który powoduje obniżenie stężenia glukozy we krwi oraz poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, a który znajduje się m.in. w pełnoziarnistych produktach zbożowych.
  6. Regularne posiłki – spożywaj regularne posiłki w regularnych odstępach czasu, aby utrzymać równomierny poziom glukozy we krwi i uniknąć nagłych skoków poziomu insuliny.

Co jeść przy leczeniu insulinooporności?

Podczas leczenia insulinooporności warto skupić się na spożywaniu zdrowych, pełnowartościowych produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym, które wspomagają wychwyt glukozy. Są to m.in.:

  • warzywa, szczególnie bogate w błonnik, witaminy i minerały, takie jak szpinak, brokuły, cukinia, papryka, marchew czy pomidory,
  • owoce, ale o niskim IG, takie jak cytrusy, jagody, wiśnie, kwaśne jabłka,
  • orzechy i nasiona roślin strączkowych,
  • nabiał – mleko, jogurt naturalny, twarożek,
  • bogate w kwasy omega-3 ryby,
  • produkty o niskiej zawartości tłuszczu,
  • chude mięso,
  • produkty pełnoziarniste.

Czego nie jeść, mając insulinooporność?

Podczas leczenia insulinooporności należy ograniczyć produkty, które mają wysoki indeks glikemiczny, są pełne cukru i tłuste. Warto unikać:

  • produktów wysoko przetworzonych, takich jak fast foody, słodycze, słodzone napoje i przekąski,
  • białego pieczywa i produktów z białej mąki, zawierających proste węglowodany, które mogą prowadzić do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy,
  • napojów słodzonych, w tym także tych zawierających sztuczne słodziki, które mogą zakłócać równowagę hormonalną organizmu,
  • niektórych owoców, takich jak winogrona, mango, figi, owoce suszone lub z puszki.

Warto też pamiętać o aktywności fizycznej, która zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Jeżeli walczysz z insulinoopornością, postaw na dietę pudełkową Low IG! Jadłospis w tej diecie składa się z produktów z niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu ograniczysz cukry proste do minimum. Składniki w naszym menu dobieramy w sposób maksymalnie zmniejszający wahania poziomu glukozy we krwi. Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.:

Kategorie
Uncategorized

Co jeść, żeby mieć więcej energii?

Przewlekłe zmęczenie to powszechny problem w dzisiejszych czasach. Brak energii na wykonywanie codziennych obowiązków może skutkować spadkiem efektywności i motywacji do działania. Choć przyczyną może być niedospanie, przemęczenie lub różne choroby, często problem tkwi w nieprawidłowej diecie. Złe nawyki żywieniowe lub brak odpowiednich składników w posiłkach to szybka droga do częstych spadków energii. A zatem jak poprawić swoją dietę i co jeść, żeby mieć więcej energii?

Skąd się bierze spadek energii?

Przyczyny spadku energii mogą być różnorodne. Podstawową jest oczywiście brak snu, który powoduje osłabienie, obniżenie koncentracji i gorsze funkcjonowanie układu odpornościowego, ale też skłania nas ku sięganiu po energetyki czy kofeinę, które pomagają jedynie doraźnie. Do głównych czynników wpływających na zmęczenie jest też nieprawidłowe odżywianie się. Spożywanie niezdrowych posiłków, które są bogate w cukry proste, tłuszcze nasycone i przetworzone produkty spożywcze, może prowadzić do gwałtownych wzlotów i upadków poziomu energii. Ponadto niedobór niektórych składników odżywczych, takich jak żelazo czy witamina B12, może również przyczyniać się do uczucia zmęczenia i apatii.

Jeżeli mimo zdrowych nawyków żywieniowych i spania wystarczającej liczby godzin odczuwamy przewlekłe zmęczenie, warto udać się do lekarza i wykonać badania krwi, problem może bowiem tkwić m.in. w niedoczynności tarczycy, cukrzycy czy chorobie Hashimoto, ale też niedoborze kwasu foliowego, witaminy C lub magnezu.

Dieta dająca energię – jak jeść?

Aby zwiększyć poziom energii, warto zwrócić uwagę na jakość spożywanych posiłków oraz ich składniki odżywcze.

  1. Zbilansowane, regularne posiłki – na tym powinna przede wszystkim opierać się dieta dodająca energii. Staraj się spożywać regularne posiłki, które zawierają odpowiednią kombinację białka, węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczów. Takie posiłki pomagają utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i zapewniają długotrwałą energię, nie pozwalając na gwałtowne zmiany stężenia insuliny we krwi.
  2. Ograniczenie słodkich przekąsek – wysokoglikemiczne przekąski, która mają wysoką zawartość cukru, prowadzą do nagłych wzrostów poziomu cukru we krwi, a następnie jego gwałtownego spadku wiążącego się z niskim poziomem energii.
  3. Unikanie przetworzonych produktów – ogranicz spożycie przetworzonych produktów spożywczych, które są często bogate w sztuczne dodatki, cukry i tłuszcze nasycone. Zamiast tego postaw na świeże, naturalne produkty.
  4. Dużo warzyw i owoców – warzywa i owoce są pełne składników mineralnych, takich jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zwiększeniu poziomu energii i wpływają pozytywnie na nasze zdrowie ogólne.
  5. Zdrowe źródła białka – włącz do swojej diety zdrowe źródła białka, takie jak drób, ryby, jaja, tofu czy rośliny strączkowe. Białko jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek oraz utrzymania energii.
  6. Kompleksowe węglowodany – wybieraj węglowodany złożone, takie jak pełnoziarniste produkty zbożowe, płatki owsiane, bogate w błonnik warzywa korzeniowe i strączkowe. Są one trawione wolniej, stopniowo uwalniając glukozę do krwi, co dodaje energii na dłużej.

Produkty podnoszące poziom energii

Istnieje wiele produktów spożywczych, które są znane ze swoich właściwości podnoszących poziom energii. Oto kilka z nich:

  • orzechy – takie jak migdały, orzechy włoskie i nerkowca, ale też masło orzechowe, są bogate w zdrowe tłuszcze, białko i błonnik, który pobudza metabolizm. Stanowią one świetny przekaźnik energii, dodatkowo przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania mózgu i poprawiają pamięć.
  • awokado – jest doskonałym źródłem witamin, błonnika i potasu oraz zdrowych tłuszczy, a jego regularne spożywanie ma działanie pobudzające i przy okazji oczyszczające organizm.
  • owoce cytrusowe – cytrusy, takie jak pomarańcze, grejpfruty i cytryny, są bogate w witaminę C i inne składniki odżywcze, a także mają orzeźwiający smak, co w połączeniu pomaga w walce ze zmęczeniem i osłabieniem.
  • yerba mate – ostrokrzew paragwajski, czyli alternatywa dla kawy w postaci herbaty, która pobudza, a jednocześnie pozwala na utrzymanie energii przez dłuższy czas, nie tylko na chwilę.
  • gorzka czekolada – zdrowa przekąska, którą stosują często sportowcy, pomaga bowiem rozwiązać problem braku energii i koncentracji, ale też poprawia nastrój i ma działanie przeciwzapalne. Podobne właściwości ma kakao.
  • sok z buraka – stymuluje organizm do produkowania tlenku azotu, poprawiając w ten sposób pracę układu krążenia i zdolności wysiłkowe.

Prócz odpowiedniej diety oraz snu warto zadbać też o aktywność fizyczną, która pobudza krążenie i podnosi poziom endorfin. Jeżeli interesuje Cię zbilansowana dieta, ale nie masz czasu na codzienne przygotowywanie pełnowartościowych posiłków, postaw na dietę pudełkową! To gwarancja świeżych, zdrowych i regularnych dań, które nie tylko pobudzą Twoje kubki smakowe, ale też pomogą Ci zadbać o wysoką energię przez cały dzień. Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.:

Kategorie
Uncategorized

Czym jest zbilansowana dieta?

W dzisiejszych czasach przykładamy coraz większą wagę do tego, co jemy na co dzień, m.in. dzięki promowaniu zdrowej żywności w mediach społecznościowych. Świadomość tego, jak bardzo sposób odżywianie się ma wpływ na nasze zdrowie psychiczne i fizyczne, jest niezwykle istotna. W utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu pomaga odpowiednio zbilansowana dieta. Co kryje się pod tym pojęciem i jak wygląda rozkład składników odżywczych w zbilansowanej diecie?

Co to jest zbilansowana dieta?

Zbilansowana dieta to sposób odżywiania się, który zapewnia organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, białka, węglowodany, tłuszcze i wodę, we właściwych proporcjach. Jest to dieta, która dostarcza nam odpowiednią ilość energii, aby utrzymać organizm w dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Choć jest kojarzona z dietą odchudzającą i restrykcjami, tak naprawdę jest ona podstawą zdrowia każdego człowieka. Ogólne proporcje zbilansowanej diety to:

  • 10-15% pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Dobrymi źródłami białka są mięso, ryby, drób, jaja, nabiał, tofu, orzechy, nasiona oraz rośliny strączkowe.
  • 20-35% tłuszczu, przy czym większość tłuszczów powinna pochodzić z tłuszczów nienasyconych, takich jak tłuszcze roślinne, awokado, orzechy, nasiona oraz tłuste ryby.
  • 45-55% węglowodanów, z czego maksimum 10% z cukrów prostych, a także minimum 30 g błonnika. Zalecane jest wybieranie zdrowych źródeł węglowodanów, takich jak pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, strączkowe i produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu.

Jest to jednak ogólny podział, który może różnić się w zależności od konkretnej diety, np. redukcyjnej lub dla sportowców. Równowaga między aktywnością fizyczną a spożyciem odpowiedniej liczby kalorii może przyczyniać się do utrzymania prawidłowego bilansu energetycznego.

Jak powinna wyglądać dieta zbilansowana?

Dieta zbilansowana powinna zawierać różnorodne grupy produktów spożywczych, aby zapewnić odpowiednią ilość składników odżywczych i zagwarantować indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne, zależne m.in. od wieku, wagi, stanu zdrowia, trybu życia i aktywności fizycznej. Składa się z różnorodnych grup produktów spożywczych, takich jak warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe źródła białka i zdrowe tłuszcze. Regularne spożywanie zbilansowanej diety może przyczynić się do utrzymania prawidłowej masy ciała, poprawić stan zdrowia, zapewnić wzrost energii i witalności oraz zmniejszyć ryzyko wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca i otyłość.

W zbilansowanej diecie kluczowe znaczenie ma także utrzymanie odpowiednich proporcji makroskładników, regularne spożywanie posiłków w ciągu dnia oraz unikanie żywności wysokoprzetworzonej. Ważne jest również dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu poprzez regularne spożywanie napojów, głównie wody.

Talerz zdrowego żywienia

Dieta zbilansowana to dieta pełna różnorodności. Na talerzu powinno się znaleźć kilka różnych rodzajów składników. Nie ma tu mowy o monotonii! 17 października 2020 roku Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego po raz pierwszy przedstawił nowe wytyczne dotyczące zdrowego żywienia. Nowe zalecenia zostały zestawione i zaprezentowane w formie graficznej, przypominającej talerz, na którym widzimy zrównoważone proporcje różnorodnych, korzystnych dla organizmu produktów. Oczywiście dotyczą one osób, które nie cierpią na różne schorzenia – wówczas dietę powinien ustalać indywidualnie dietetyk.

Źródło: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/

Jak zachować zbilansowaną dietę?

Prawidłowo zbilansowana dieta połączona z aktywnością fizyczną to klucz do naszego zdrowia. Warto poradzić się dietetyków i specjalistów, którzy ułożą spersonalizowany plan żywieniowy. Należy też pamiętać podczas zakupów, by zawsze mieć na uwadze dobranie odpowiedniej ilości warzyw i owoców oraz by stawiać na zdrowe zamienniki, np. pełnoziarniste pieczywo zamiast pszennego czy też nasiona roślin strączkowych w alternatywie dla czerwonego mięsa, zwłaszcza jeśli jesteśmy wegetarianami.

Jeżeli nie wiesz, jak ułożyć zbilansowaną dietę lub interesuje Cię zdrowa dieta odchudzająca, obfita w składniki mineralne, witaminy i zdrowe tłuszcze, postaw na dietę pudełkową! To gwarancja regularnych posiłków, smacznych i różnorodnych, z dokładnie obliczoną kalorycznością. Z nimi nie będziesz musiał przejmować się planowaniem zakupów czy długim gotowaniem – wszystkim zajmiemy się my! Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.:

Kategorie
Uncategorized

Co można jeść na kolację, a czego unikać?

Kolacja to ostatni posiłek dnia, który może mieć istotny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie zarówno w krótkim, jak i długim okresie. Wybór odpowiednich składników na kolację może wspomóc nasze funkcjonowanie, zapewniając organizmowi potrzebne składniki odżywcze i przyczyniając się do lepszego snu. Jednakże spożywanie nieodpowiednich produktów na noc to krótka droga do problemów zdrowotnych, w tym problemów ze snem. A zatem co można jeść na kolację, by zapewnić sobie zdrowie, a czego lepiej unikać przed snem?

Dlaczego ostatni posiłek dnia jest tak ważny?

Kolacja odgrywa kluczową rolę w naszym codziennym żywieniu z kilku powodów. Po pierwsze dostarcza organizmowi energię potrzebną do regeneracji i naprawy tkanek w czasie snu. Po drugie odpowiednio zbilansowana kolacja zapobiegnie uczuciowi głodu w nocy, co może prowadzić do lepszego snu i uniknięcia zbędnego podjadania nocą. Po trzecie najadanie się tuż przed snem może zakłócić proces trawienia i prowadzić do uczucia ciężkości w żołądku, wzdęć i dyskomfortu, a także zaburzeń snu.

Właściwie złożony posiłek na kolację przyczynia się do utrzymania stabilnego poziomu glukozy we krwi, a ten niezdrowy – wręcz przeciwnie, może prowadzić nawet do zwiększenia ryzyka cukrzycy i insulinoodporności. Co więcej, najwyższe stężenie hormonu sytości (leptyny) pojawia się około wpół do pierwszej w nocy. Jeśli więc ostatni posiłek zjemy na przykład o pierwszej w nocy, zaburzymy naturalną regulację tego hormonu. Regularne jedzenie nocą może doprowadzić m.in. do napadów nocnego podjadania. Aby zachować odpowiedni rytm dobowy, zaleca się zachowanie około 10/12-godzinnej przerwy od jedzenia między wieczorem a rankiem. Pominięcie ostatniego posiłku również nie jest zalecane, może bowiem przeszkadzać w zaśnięciu i łatwo prowadzi do zrekompensowania braku szybką przekąską tuż przed snem.

Zdrowa kolacja – co jeść?

Kolacja powinna być lekkostrawna i zbilansowana. Najlepiej jeść kolację 2-3 godziny przed snem. Nie oznacza to zatem, że magiczną barierą jest godzina 18:00 – wszystko zależy od pory kładzenia się spać. Co może zawierać ostatni posiłek w ciągu dnia?

  1. Białko – źródła białka, takie jak chude mięso, ryby (w tym tuńczyk), jaja, jogurt naturalny lub chudy nabiał, mogą być doskonałym elementem kolacji. Białko pomaga w budowie i naprawie tkanek oraz zapewnia uczucie sytości. Zawiera też trypofan, z którego wytwarzana jest serotonina, czyli neuroprzekaźnik, który pełni bardzo istotną rolę w procesie zasypiania.
  2. Warzywa – są bogate w witaminy, minerały i błonnik, a jednocześnie niskokaloryczne, niezależnie od tego, czy są to gotowane, czy surowe warzywa.
  3. Węglowodany złożone – warto postawić na spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych o niskim indeksie glikemicznym, takich jakmakarony pełnoziarniste, brązowy ryż, kasza i pełnoziarniste pieczywo, które dostarczą nam energii na długi czas i pozwolą uniknąć nocnego podjadania.
  4. Tłuszcze zdrowe – takie jak oliwa z oliwek, awokado, orzechy, nasiona i tłuste ryby – mogą być dobrym podłożem na zdrową kolację. Unikaj tłuszczów trans i nasyconych, szkodliwych dla zdrowia serca.
  5. Lekkostrawne potrawy – ostatni posiłek powinien być lekkostrawny, np. gotowany na parze lub duszony, nie obciąży on bowiem układu pokarmowego na noc i może zapobiec zwiększeniu wagi.

Czego nie jeść na kolację?

Istnieje kilka potraw i składników, które należy unikać na dietetyczną kolację, szczególnie jeśli zależy nam na zdrowym stylu życia i dobrej jakości snu. Oto kilka przykładów:

  1. Tłuste i ciężkostrawne potrawy – unikaj ciężkostrawnych potraw smażonych, w tym tłustych dań mięsnych, które mogą zakłócić sen i spowodować dyskomfort żołądkowy.
  2. Przekąski wysokokaloryczne i wysokotłuszczowe – zbyt duże ilości słonych lub słodkich przekąsek wysokokalorycznych lub wysokotłuszczowych przed snem mogą prowadzić do nadwagi i problemów ze snem.
  3. Słodkie napoje i alkohol – unikaj spożywania słodkich napojów i alkoholu przed snem, ponieważ mogą one zakłócić cykl snu i spowodować nadmierne pobudzenie.
  4. Nasiona roślin strączkowych, kiszonki – choć są niezwykle zdrowe, mogą łatwo wywołać wzdęcia i inne problemy żołądkowe, zwłaszcza u osób wrażliwych na tego typu produkty lub cierpiących na różne dolegliwości, takie jak zespół jelita drażliwego.

Pełnowartościowy posiłek na noc jest ważny zarówno dla naszego żołądka, jak i snu oraz ogólnego zdrowia. Jeżeli zależy Ci na tym, by móc codziennie zjeść kolację zdrową i odpowiednio zbilansowaną, postaw na dietę pudełkową! To gwarancja wysokojakościowych, smacznych posiłków, które komponowane są przez dietetyków doskonale wiedzących, co można, a czego nie powinno się jeść na kolację. Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.:

Kategorie
Uncategorized

Jak zmotywować się do diety? 5 wskazówek

Zdrowe odżywianie jest kluczowe dla osiągnięcia celów związanych z utratą wagi, poprawą kondycji fizycznej i ogólnym samopoczuciem. Jednak motywacja do rozpoczęcia diety i przestrzegania jej może czasami być trudna do znalezienia. Zatem jak zmotywować się do diety i utrzymać ją na odpowiednim poziomie? Oto 5 wskazówek, które mogą Ci w tym pomóc!

1. Określ cel diety i powiedz o niej bliskim

Zdefiniuj jasne i realistyczne cele związane z dietą. Czy chcesz schudnąć, poprawić swoje zdrowie ogólne czy może zwiększyć swoją wydajność fizyczną? Znając swoje cele, będziesz miał konkretne punkty odniesienia do motywacji i monitorowania postępów. Cel powinien być mierzalny. Zbyt wygórowane plany mogą nie tylko demotywować, ale też prowadzić do szybkiej rezygnacji z powodu braku wyraźnych efektów. Szukaj też wsparcia w rodzinie, przyjaciołach lub na grupach w mediach społecznościowych. Wspólna motywacja i dzielenie się efektami lub przeciwnościami z innymi mogą pomóc Ci utrzymać determinację i przezwyciężyć trudności na drodze do osiągnięcia swoich celów.

2. Wprowadzaj stopniowe zmiany

Proces odchudzania jest trudny, zwłaszcza na początku. Trudno utrzymać motywację do odchudzania, jeżeli na wstępie zabronimy sobie wszystkich przekąsek czy też posiłków, które lubimy, a które eliminuje dieta. Rygorystyczne podejście może szybko prowadzić do efektu jojo. Zdrowe nawyki żywieniowe najlepiej wprowadzać stopniowo, co pozwoli zachować motywację z powodu powolnych zmian, nie zaś kategorycznej rezygnacji z przyjemności. Do wymarzonej sylwetki czasem dąży się miesiącami, a głodówki w żaden sposób nie przyspieszą utraty wagi, a tylko spowodują pogorszenie się zdrowia. Warto też wiedzieć, że jednorazowe zjedzenie pączka nie spowoduje, że przybierzemy na wadze, podobnie jak jedna zdrowa sałatka nie sprawi, że schudniemy.

3. Planuj posiłki i monitoruj postępy

Przygotuj plan żywieniowy na każdy tydzień i zrób zakupy zgodnie z tym planem. Planowanie dań pomoże zmotywować się do dalszego działania dzięki odpowiedniej organizacji i konkretom. Warto też monitorować postępy, prowadząc dziennik żywności. To nie tylko kontrola na bieżąco tego, co jemy, ale też realne spojrzenie na to, co wychodzi nam dobrze, a co warto poprawić. Dzięki prowadzeniu dziennika żywności możemy też motywować samego siebie dzięki zauważanym efektom – pół kilograma mniej? A może odeszły 2 cm w talii? Zapisz ten wynik i wracaj do niego w chwilach słabości!

4. Jedz regularnie i dostosuj dietę pod siebie

W procesie odchudzania ważna jest regularność spożywania posiłków oraz deficyt kalorii. Jeżeli masz problem z systematycznymi jedzeniem i brakuje Ci czasu na zakupy oraz gotowanie zbilansowanych dań o odpowiedniej kaloryczności, sprawdź dietę pudełkową redukcyjną – to gwarancja posiłków na czas, z dokładnie wyliczonymi kaloriami i pełnią niezbędnych składników odżywczych. Dzięki temu nie będziesz musiał niczym się przejmować, a zamiast tego poświęcisz czas np. na regularne ćwiczenia!

5. Ucz się cieszyć z jedzenia

Zdrowa dieta nie musi być nudna ani nieprzyjemna. Kluczowe znaczenie ma brak monotonii oraz celebracja każdego posiłku. Eksperymentuj z nowymi przepisami i smakami, aby odkryć zdrowe potrawy, które sprawiają Ci przyjemność. Pamiętaj, że jedzenie to nie tylko dostarczanie paliwa dla ciała, ale także przyjemność dla zmysłów. Pełne kolorów i różnorodności talerze znacznie ułatwią utrzymanie motywacji. Warto też jeść powoli i cieszyć się każdym kęsem, co nie tylko pozwoli szybciej wychwycić uczucie sytości i zapobiec przejedzeniu się, ale też może ograniczyć ewentualne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Zdrowa dieta to zarówno pozbycie się zbędnych kilogramów, jak i lepsze zdrowie. Jeżeli interesuje Cię dieta pudełkowa, postaw na LikEat! Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.:

Kategorie
Uncategorized

Co to są nasiona chia i jak je jeść?

Nasiona chia, ostatnio bardzo popularne w świecie zdrowego odżywiania, stają się coraz bardziej rozpoznawalne ze względu na swoje liczne korzyści zdrowotne. Są one nie tylko bogate w składniki odżywcze, ale też mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Czym są i dlaczego warto jeść nasiona chia?

Czym są nasiona chia i jak wpływają na zdrowie?

Nasiona chia pochodzą z rośliny o nazwie Salvia hispanica, która jest rodzimą rośliną z Ameryki Południowej. Choć była ona znana i uprawiana już przez starożytnych Majów i Azteków, dopiero w ostatnich latach zyskała tak dużą popularność na całym świecie ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Chia są niskokaloryczne i łatwo dostępne. Te nasiona szałwii hiszpańskiej dzięki pełni składników odżywczych mają wyjątkowo pozytywny wpływ na wiele aspektów zdrowotnych:

  1. Problemy trawienne – nasiona chia są bogate w błonnik, który jest niezbędny dla zdrowego trawienia. Błonnik pomaga regulować pracę jelit, zapobiega zaparciom i utrzymuje uczucie sytości, co może być korzystne dla osób, które starają się kontrolować wagę.
  2. Zdrowie serca – kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w nasionach chia mogą pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL oraz w regulacji ciśnienia krwi, co przyczynia się do poprawy zdrowia serca i zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
  3. Kontrola poziomu cukru we krwi – włókna obecne w nasionach chia mogą pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi poprzez opóźnianie wchłaniania węglowodanów, co może być korzystne dla osób z cukrzycą typu 2.
  4. Poprawa zdrowia układu pokarmowego – dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym jedzenie nasion chia może pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych w organizmie oraz zapobiegać niektórym chorobom przewlekłym układu pokarmowego, takim jak zespół jelita drażliwego.
  5. Zapewnienie energii – nasiona chia są doskonałym źródłem energii dzięki zawartości białka, węglowodanów i tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych omega-3. Mogą one pomóc w utrzymaniu energii i wytrzymałości podczas aktywności fizycznej.
  6. Odchudzanie – nasiona chia dzięki zdolności do absorbowania wody i tworzenia żelu w żołądku mogą pomóc w kontrolowaniu apetytu i uczucia sytości.
  7. Zapobieganie osteoporozie – spożywanie nasion chia ze względu na ich wysoką zawartość wapnia, fosforu i magnezu może pomóc w utrzymaniu zdrowych kości i zapobieganiu osteoporozie.
  8. Wsparcie układu immunologicznego – dzięki zawartości witamin i minerałów, takich jak cynk, witamina C i witamina E, nasiona chia wspierają zdrowie układu immunologicznego, pomagając organizmowi w zwalczaniu infekcji i chorób.

Nasiona chia – jak jeść i ile?

Ziarenka szałwii hiszpańskiej można spożywać codziennie. Dwie łyżki nasion chia zawierają aż 4,7 g białka i około 8 g błonnika! Ważna jest jednak ilość. Dzienna dawka wynosi maksymalnie 15-20 g, jednakże warto pamiętać, że każdy organizm jest inny, więc najlepiej jest dostosować ilość nasion chia do swoich indywidualnych potrzeb żywieniowych i preferencji. Jeśli chodzi o sposób spożycia nasion chia, mogą być one jedzone na sucho lub po namoczeniu. Spożycie ich na sucho nie jest szkodliwe, ale warto pamiętać, że namoczone nasiona chia mogą swobodnie pochłaniać płyny, co może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu. Wymoczenie nasion chia przed spożyciem może również pomóc w lepszym wchłanianiu składników odżywczych przez organizm. Przygotowanie nasion chia jest proste – należy wymoczyć je w wodzie lub mleku przez co najmniej 6 godzin, a najlepiej wstawić je do lodówki na noc.

Co jeść z nasionami chia?

Wielu ludzi zastanawia się, z czym jeść nasiona chia. Są one wspaniałym dodatkiem do wielu potraw, ale mogą być spożywane również same. Ich smak jest raczej neutralny, więc świetnie komponują się z różnymi składnikami. Możesz spróbować ich z owocami, orzechami, suszonymi owocami, jogurtem greckim, płatkami owsianymi, czy nawet użyć ich do posypania sałatek lub zupy. Nasiona chia mają zdolność do absorbowania płynów, co powoduje, że stają się żelatynowate – czyni je to idealnym dodatkiem do musli, puddingów czy koktajli. Nasiona chia pozwalają na stworzenie posiłku, który zmniejszy nasze uczucie głodu na długo, ponieważ pęcznieją w przewodzie pokarmowym, zwiększając tym samym uczucie sytości.

Nasiona chia zawierają tak wiele cennych składników odżywczych, że wprowadzenie ich do diety to doskonały pomysł dla każdego. Jeżeli zależy Ci na zbilansowanych, pożywnych posiłkach, zawierających m.in. nasiona chia, postaw na dietę pudełkową! To gwarancja regularnych, zdrowych dań, które pozytywnie wpłyną na zdrowie i sylwetkę. Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.:

Kategorie
Uncategorized

Czy dieta pudełkowa pomaga schudnąć?

Wykańczające diety, efekt jojo i ciągły brak efektów odchudzania może być nie tylko demotywujący, ale i frustrujący. Alternatywą dla samodzielnego gotowania i planowania dań jest dieta pudełkowa. To posiłki komponowane przez dietetyków i specjalistów, które regularnie są dostarczane prosto pod nasze drzwi. Czy można schudnąć na diecie pudełkowej?

Jak dieta pudełkowa może wpłynąć na odchudzanie?

Często brakuje nam czasu na przygotowywanie posiłków dietetycznych i w ramach wyjątku jemy coś niezdrowego, w pośpiechu. Wyjątki zdarzają się coraz częściej, a nasza waga stoi w miejscu. Stosując dietę pudełkową, mamy pewność, że zdrowe posiłki zostaną nam dostarczone na czas, a my zyskamy mnóstwo wolnych chwil, które normalnie spędzilibyśmy w kuchni czy na zakupach, a które może zastąpić na przykład aktywność fizyczna czy trening siłowy. Catering dietetyczny to przede wszystkim wartościowe posiłki, które zaspokajają zapotrzebowanie energetyczne i gwarantują dłuższe uczucie sytości. Dzięki nim ograniczymy kupowane na szybko gotowe, przetworzone dania czy inne słodkie zapychacze i zmniejszymy podjadanie pomiędzy posiłkami.

Kaloryczność diety pudełkowej

W diecie najważniejszy jest deficyt kaloryczny. Dzięki z góry ustalonej kaloryczności diety pudełkowej nie musisz tracić czasu na ciągłe liczenie kalorii. Dietetycy dokładnie komponują dania, serwując odpowiednie porcje dla celów żywieniowych i potrzeb klienta. Diety pudełkowe mogą mieć różne kaloryczności, które dobiera się na samym początku, zważając na masę ciała, wzrost, wiek i aktywność fizyczną, ale też cel żywieniowy. Stosując się regularnie do jadłospisu w cateringu dietetycznym, bez dodatkowego podjadania, mamy gwarancję zrzucenia zbędnych kilogramów w postaci tkanki tłuszczowej, oczywiście o ile dobrze dobraliśmy kaloryczność diety. Jeśli nie wiesz, ile kalorii dziennie powinieneś zażywać, warto spytać o radę specjalistów, którzy podpowiedzą Ci, ile powinieneś jeść, by schudnąć.

Regularność posiłków w ramach cateringu dietetycznego

Dieta pudełkowa pomoże utrzymać regularność spożywania posiłków, co jest nie tylko ważnym elementem odchudzania, ale ma też duży wpływ na nasze zdrowie. Regularne, zdrowe odżywianie wpływa pozytywnie na układ pokarmowy i daje żołądkowi odpowiednio dużo czasu na przetrawienie pokarmu. Z dietą pudełkową nie musisz martwić się, że nie zdążysz ugotować obiadu na czas lub że zapomnisz o śniadaniu. Pozwoli to przyzwyczaić organizm do jedzenia o ustalonych porach, co ureguluje odczuwanie głodu, jednocześnie spełniając codziennie zapotrzebowanie kaloryczne i przyspieszając tempo chudnięcia.

Posiłki w diecie pudełkowej redukcyjnej

Jeżeli zależy Ci na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów, możesz zamówić specjalną dietę redukcyjną. Odpowiednia obróbka termiczna pozwala na przygotowanie lekkich, pełnowartościowych i sycących posiłków. Z LikEat szybko odkryjesz, że dieta redukcyjna może być przyjemnością, a nie udręką! Nasze zespoły dietetyczne opracowały ją w taki sposób, aby dostarczała odpowiednią ilość makroskładników, witamin i minerałów, jednocześnie sprawiając każdemu radość w trakcie samego jedzenia. Nasze propozycje zestawów diety redukcyjnej obejmują kilka wariantów kalorycznych, dostosowanych do różnych celów dietetycznych, co pozwala skutecznie i zdrowo pozbyć się nadmiaru kilogramów. Każdy posiłek jest odpowiednio zbilansowany i przyjemnie pobudza kubki smakowe, jednocześnie gwarantując różnorodność i brak monotonii w jadłospisie.

Postaw na dobry catering dietetyczny i zdecyduj się na LikEat! Działamy w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.:

Kategorie
Uncategorized

Ile trawi się jedzenie?

Trawienie jest niezwykle skomplikowanym procesem, który zachodzi w naszym organizmie, aby przekształcić spożywane jedzenie w składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ciała. Ten fascynujący proces obejmuje szereg etapów, a jego czas trwania może różnić się w zależności od rodzaju spożywanego posiłku. Ile trawi się jedzenie?

Proces trawienia krok po kroku

Trawienie pokarmu przebiega w następujący sposób:

  1. Początek w jamie ustnej – proces trawienia rozpoczyna się od pierwszego kęsa. Ślina dzięki odpowiednim enzymom rozpoczyna rozkład węglowodanów i łatwostrawnych tłuszczy.
  2. Przejście do żołądka – po przejściu przez przełyk jedzenie trafia do żołądka. Tutaj kwaśny sok żołądkowy oraz enzymy trawienne, takie jak pepsyna, rozkładają białko na mniejsze cząsteczki. Następuje rozdrabnianie pokarmu, który staje się płynny.
  3. Trzustka w akcji – enzymy trawienne wydzielane przez trzustkę pomagają dalszemu rozkładowi substancji odżywczych. Z wątroby spływa żółć aktywująca enzymy trzustkowe, które powodują rozbijanie cząstek tłuszczów w kwasy tłuszczowe. Te enzymy są transportowane do dwunastnicy, gdzie zachodzi główna część trawienia pokarmów.
  4. Dwunastnica i jelito cienkie – to tutaj odbywa się najważniejsza absorpcja składników odżywczych i ostateczne trawienie cukrów złożonych i pozostałych elementów. Drobne cząsteczki są wchłaniane przez komórki ściany jelita cienkiego i przekazywane do krwiobiegu.
  5. Jelito grube – w tej fazie niestrawione resztki pokarmowe przechodzą do jelita grubego, gdzie następuje proces wchłaniania wody i formowania się kału.

Jak długo jedzenie zalega w żołądku?

Czas, jaki jedzenie spędza w żołądku, może różnić się w zależności od rodzaju posiłku. Lekkie dania zalegają w żołądku zazwyczaj do dwóch godzin, a te bardzo obfite – nawet do siedmiu. Co ciekawe, płynne posiłki i napoje opuszczają żołądek niemal od razu. Warto zwracać uwagę na zachowanie odpowiednich przerw między posiłkami, najlepiej 3-4 godzinne, które pozwolą na prawidłowe trawienie i równomiernie rozłożenie pokarmu, zapobiegając uczucia ciężkości na żołądku. Ponadto pozwalają zachować prawidłowy poziom glukozy we krwi i odciążają układ trawienny, który nie powinien być w stałej aktywności.

Co trawi się najdłużej?

Cały proces trawienia, począwszy od momentu spożycia pokarmu, aż do momentu wydalenia resztek niestrawionego jedzenia, może trwać od 24 do 72 godzin. Indywidualne różnice mogą wpływać na ten czas, w tym tempo trawienia w przewodzie pokarmowym, rodzaj diety, a także stan zdrowia organizmu. Warto wiedzieć, że:

  • najdłużej trawią się tłuszcze – ze względu na swoją złożoną strukturę chemiczną enzymy trawienne potrzebują więcej czasu na ich rozkład;
  • długo trawią się też produkty odzwierzęce, takie jak wieprzowina, boczek, karkówka;
  • dłuższy czas trawienia mają również produkty zbożowe mające wysoką zawartość glutenu;
  • najszybciej trawią się cukry proste, owoce, warzywa i składniki pokarmowe zawierające błonnik.

Co może przyspieszyć czas trawienia?

Trawienie może poprawić:

  • aktywność fizyczna,
  • picie dużej ilości wody,
  • dieta lekkostrawna,
  • dużo błonnika w posiłkach,
  • mniejsze porcje o regularnych porach,
  • unikanie, na ile to możliwe, stresu,
  • unikanie napojów gazowanych,
  • unikanie jedzenia tuż przed snem.

Jeżeli chcesz poprawić trawienie i zależy Ci na regularnych posiłkach, obfitych w błonnik i inne wartościowe składniki odżywcze, postaw na dietę pudełkową! Nasz catering działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.:

Kategorie
Uncategorized

Najczęstsze błędy żywieniowe

W dzisiejszym zabieganym świecie często zaniedbujemy aspekty zdrowego stylu życia, zwłaszcza właściwe żywienie. Nieświadome błędy w codziennej diecie mogą prowadzić nie tylko do zwiększenia masy ciała, ale też do szeregu problemów zdrowotnych i zaburzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakie są najczęstsze błędy żywieniowe i ich następstwa? I jak uniknąć błędów żywieniowych na co dzień?

Najczęstsze błędy żywieniowe i ich następstwa

Nieregularne spożywanie posiłków

Pomijanie posiłków lub spożywanie ich w nieregularnych odstępach czasowych może prowadzić problemów związanych z układem pokarmowym i do niestabilności poziomu cukru we krwi, co wpływa na energię i koncentrację. Dodatkowo może to skłaniać do podjadania i problemów z utrzymaniem odpowiedniej wagi ciała.

Spożywanie niezbilansowanych posiłków

Dieta uboga w różnorodne składniki odżywcze może prowadzić do niedoborów witamin, minerałów i innych istotnych substancji. To z kolei może zwiększać ryzyko chorób, osłabiać układ immunologiczny i prowadzić do ogólnego osłabienia organizmu oraz powodować ciągły brak uczucia sytości spowodowany niedoborami pokarmowymi.

Niskiej jakości jedzenie „na szybko”

Posiłki takie jak fast foody czy gotowe dania często są bogate w niezdrowe tłuszcze nasycone, sól i cukry, które pozwalają na tylko chwilowe zaspokojenie głodu. Nadmiar cukrów prostych zwiększa ryzyko otyłości, chorób metabolicznych i serca oraz cukrzycy. Ponadto nadmierne spożycie soli może prowadzić do rozwoju nadciśnienia. Gdy jemy w pośpiechu, mamy też tendencję do przejadania się, szybko czujemy się zmęczeni, a nasze procesy trawienne łatwo mogą zostać zaburzone.

Wprowadzanie restrykcyjnych diet

Diety eliminacyjne lub skrajnie restrykcyjne mogą prowadzić do niedoborów składników mineralnych, zaburzeń hormonalnych oraz problemów z układem pokarmowym. Ponadto takie diety osłabiają organizm i są trudne do utrzymania w dłuższej perspektywie czasowej. Łatwo zniechęcają osobę chcącą się odchudzić i zazwyczaj prowadzą do efektu jojo.

Częste podjadanie

Spożywanie nadmiernych ilości przekąsek między głównymi posiłkami może prowadzić do przybierania na wadze. Częste podjadanie utrudnia także kontrolę nad ilościami spożywanego jedzenia i może powodować problemy z żołądkiem czy jelitami. Warto robić między posiłkami 3-4 godziny przerwy.

Spożywanie zbyt małej ilości płynów

Brak odpowiedniego nawodnienia może prowadzić do zmęczenia, zaburzeń koncentracji, a nawet problemów z układem moczowym. Prawidłowa ilość płynów, a zwłaszcza spożywanej wody, wpływa także na prawidłowe trawienie i oczyszcza organizm.

Jak unikać złych nawyków żywieniowych?

Aby unikać złych nawyków żywieniowych, warto zainwestować czas w planowanie posiłków na dzień lub kilka dni z wyprzedzeniem. Regularne spożywanie posiłków co kilka godzin pozwala utrzymać równowagę poziomu glukozy we krwi i eliminuje presję sięgania po niezdrowe przekąski czy szybkie dania. Ważne jest również zwrócenie uwagi na jakość spożywanych produktów – starajmy się wybierać świeże, pełnowartościowe opcje, które pozwolą na długie uczucie sytości, nie zapominajmy też o różnorodności dań, nie ma bowiem nic gorszego, niż nudna, monotonna dieta. Skupienie się na świadomym jedzeniu, czyli spożywaniu posiłków bez pośpiechu, pozwala cieszyć się pełnym smakiem jedzenia i kontrolować ilość spożywanych kalorii. Istotne jest także świadome reagowanie na sygnały głodu i sytości i unikanie przejadania się. Dbanie o prawidłowe nawyki żywieniowe przynosi korzyści zarówno dla fizycznego, jak i psychicznego aspektu zdrowia, zwłaszcza przy regularnej aktywności fizycznej.

Jeżeli zależy Ci na unikaniu błędów żywieniowych, postaw na dietę pudełkową! To regularne, zbilansowane, świeże dania, które możesz dostosować do własnych preferencji i celów, nie musząc tracić czasu na gotowanie. Nasz catering dietetyczny działa w wieli miastach w Polsce, dowozimy m.in.:

Kategorie
Uncategorized

5 pomysłów na zdrowe śniadanie

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków, dostarczający organizmowi niezbędnej energii do rozpoczęcia nowego dnia. Wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych od samego rana może znacząco wpłynąć na ogólne samopoczucie i kondycję. Zdrowe śniadanie poprawia koncentrację i daje nam energię na cały poranek. Jak powinno wyglądać pełnowartościowe śniadanie? Oto pięć uniwersalnych pomysłów!

Owsianka z owocami i orzechami

Owsianka jest bogata w błonnik, który wspomaga trawienie i pozwoli na długie uczucie sytości, a owoce i orzechy dostarczą witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów. Wystarczy, że ugotujesz płatki owsiane (górskie lub zwykłe) na wodzie lub mleku, np. roślinnym, a następnie dodasz pokrojone świeże owoce, takie jak truskawki, banany czy jagody, całość posypując orzechami włoskimi, migdałami lub wiórkami kokosowymi. To pyszne śniadanie z płatkami owsianymi to gwarancja dobrego dnia!

Jajecznica ze szpinakiem i pomidorami

Jeżeli interesuje Cię pożywne śniadanie na słono, postaw na jajecznicę! Jajka są doskonałym źródłem białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Warto zwrócić uwagi na dodatki do jajecznicy, takie jak plasterki pomidora bądź pomidorki koktajlowe i niezwykle wartościowy, pełen antyoksydantów szpinak. Tego typu sycące śniadanie przygotujemy szybko i tanio.

Pełnoziarniste pieczywo z dodatkami

Lubisz tradycyjne śniadania? Postaw na pieczywo pełnoziarniste, np. chleb żytni razowy lub bułki grahamki, które pełne są błonnika, mają też niższy indeks glikemiczny. Możesz zjeść je z dodatkiem serka wiejskiego, szynki i ogórka zielonego lub z innymi ulubionymi składnikami. Ten szybki posiłek może też posłużyć nam jako drugie śniadanie do pracy.

Smoothie lub koktajl z owocami i/lub warzywami

Nie dla każdego zjedzenie śniadania z rana jest przyjemne – często nie czujemy od razu głodu i nie mamy ochoty na obfite śniadania. Doskonałą alternatywą może być smoothie lub koktajl, np. z jogurtem naturalnym lub z dodatkiem mleka roślinnego. W mikserze można połączyć na przykład świeże liście szpinaku, banana i jagody, a do tego masło orzechowe dla smaku lub miód. Warto dodać też siemię lniane lub nasiona chia, doskonałe źródła błonnika i omega-3. Smoothie z warzyw i owoców to szybki sposób na dostarczenie organizmowi witamin, minerałów i antyoksydantów, a przy okazji lekkie, smaczne śniadanie w formie płynu!

Jogurt naturalny z granolą i owocami

Zdrowe śniadania na słodko to nie tylko owsianki, ale też połączenie jogurtu naturalnego z granolą i owocami, takimi jak jabłka, kiwi czy mango. Całość można polać syropem klonowym lub połączyć z masłem orzechowym. Ten zdrowy pierwszy posiłek to dużo białka i witamin oraz przepyszny smak i energia na kilka godzin po przebudzeniu!

Czasem nawet szybkie śniadanie może być zdrowe – wszystko zależy od dobranych składników odżywczych. Warto zamiast jasnego pieczywa wybrać ciemne, stawiać na źródła białka oraz na dużo owoców i warzyw. Jeżeli jednak nie masz czasu na przygotowywanie zdrowych śniadań, a zależy Ci na zbilansowanych, odżywczych posiłkach, postaw na dietę pudełkową! Oferujemy przepyszne, różnorodne śniadania i inne dania dostarczane prosto pod Twoje drzwi! Nasz catering działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.:

Call Now Button