fbpx
Kategorie
Uncategorized

Dieta fleksitariańska – czym jest i na czym polega?

W dobie rosnącej świadomości zdrowego odżywiania coraz więcej osób zwraca uwagę na różnorodne style żywienia, takie jak dieta fleksitariańska. To tak zwany elastyczny wegetarianizm, czyli podejście do jedzenia, które łączy elementy diety roślinnej z umiarkowanym spożyciem produktów pochodzenia zwierzęcego. Co jeszcze warto wiedzieć o diecie fleksitariańskiej?

Co to jest dieta fleksitariańska?

Dieta fleksitariańska to połączenie słów flexi(ble)+(vege)tarian . Osoby stosujące tę dietę skupiają się głównie na spożyciu produktów pochodzenia roślinnego, takich jak warzywa, owoce, orzechy, nasiona, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz strączki. Jednak w odróżnieniu od wegetarian, fleksitarianie nie wykluczają całkowicie mięsa, choć spożywają go w mniejszych ilościach niż w tradycyjnej diecie. Daleko im też do wegan, jedzą bowiem jaja, mleko i inne produkty pochodzenia zwierzęcego.

Stosowanie diety fleksitariańskiej – zasady

Dieta fleksitariańska nie narzuca surowych ograniczeń ani ścisłych reguł. Jest to raczej elastyczne podejście do jedzenia, które pozwala na indywidualne dostosowanie diety do własnych preferencji i potrzeb. Główne zasady dietetyczne obejmują ograniczenie spożycia mięsa i produktów wysoko przetworzonych, a zwiększone spożycie warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz nasion roślin strączkowych i innych produktów odzwierzęcych. Pozwala to na czerpanie pełnymi garściami z tego, co dobre, bez surowych wyrzeczeń i ryzyka niedoborów pokarmowych.

Na czym polega zbilansowana dieta fleksitariańska i jakie przynosi efekty?

Kluczowym elementem zdrowej diety fleksitariańskiej jest dbałość o zrównoważoną ilość witamin i składników mineralnych. Warto zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę białka, które może pochodzić zarówno z roślin, jak i produktów zwierzęcych. W diecie fleksitariańskiej istotne są również kwasy tłuszczowe omega-3, których źródłem mogą być ryby oraz nasiona chia, oleje roślinne, siemię lniane czy orzechy. Warto zadbać o różnorodność spożywanych produktów, aby dostarczyć organizmowi pełen zakres niezbędnych składników odżywczych.

Stosowanie nieprzetworzonych produktów spożywczych, dużo błonnika w pokarmach i umiarkowane jedzenie produktów zwierzęcych powodują obniżenie masy ciała. Zgodnie z badaniami fleksitarianie ważą statystycznie o 15% mniej niż osoby regularnie spożywające mięso. Co więcej, dieta fleksitariańska zmniejsza ryzyko zapadania na choroby układu krwionośnego, nowotworowe i cukrzycę; często stosuje się ją w przypadku profilaktyki chorób serca czy podwyższonego cholesterolu.

Dieta fleksitariańska w cateringu dietetycznym

Coraz więcej firm cateringowych specjalizuje się w dostarczaniu zbilansowanych posiłków dostosowanych do różnych preferencji żywieniowych, w tym również do diety fleksitariańskiej. Catering dietetyczny fleksitariański oferuje szeroką gamę pysznych i zdrowych posiłków, uwzględniając zasady tej diety oraz dostarczając niezbędne składniki odżywcze. Jeżeli nie interesuje Cię dieta wegetariańska ani dieta wegańska, ale chcesz ograniczyć konsumpcję produktów mięsnych, postaw na dietę pudełkową dla fleksitarian z LikEat! Proponujemy aż 5 wariantów kaloryczności, gwarantując zawsze świeże i pełne różnorodności dania. Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.:

Kategorie
Uncategorized

Czym jest termin przydatności do spożycia jedzenia?

W dzisiejszych czasach, kiedy dostęp do gotowych dań ułatwia nam codzienne funkcjonowanie, zaczynamy coraz częściej zastanawiać się nad datami umieszczonymi na opakowaniach. Niekiedy możemy spotkać się z napisem „Należy spożyć do”, a w innych przypadkach z „Najlepiej spożyć przed”. Czym różnią się te dwa określenia? Czym tak naprawdę jest termin przydatności do spożycia jedzenia i jakie znaczenie ma dla naszej diety?

„Należy spożyć do”, czyli termin przydatności do spożycia

Pierwszym kluczowym zagadnieniem, które napotykamy przy zakupie żywności, jest termin przydatności do spożycia oznaczony napisem „Należy spożyć do”. To jedno z podstawowych zabezpieczeń producentów, które informuje nas o dniu, do którego produkt powinien być spożyty, aby zachował smak, jakość oraz bezpieczeństwo. Datę terminu przydatności do spożycia najczęściej spotykamy w przypadku produktów spożywczych szybko psujących się, które należy przechowywać w lodówce. To przede wszystkim mięso, ryby, wyroby garmażeryjne, produkty mleczne, soki niepasteryzowane i wędliny. Zjedzenie produktu po terminie przydatności może wiązać się z groźnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

„Najlepiej spożyć przed”, czyli data minimalnej trwałości

Innym ważnym aspektem daty przydatności na opakowaniu jest „Najlepiej spożyć przed”, czyli informacja dotycząca minimalnej trwałości produktu. Oznacza to, że do tego momentu producent zapewnia, że produkt zachowa swoje właściwości sensoryczne i odżywcze. Zaleca się spożywanie posiłków przed tą datą, aby cieszyć się ich pełnią smaku i jakości. Po upływie daty minimalnej trwałości produkt może stracić swoje właściwości czy walory smakowe, a także zmienić kolor czy konsystencję, najczęściej nie oznacza to jednak, że nie można już go spożyć. Najlepiej bazować tu na swoich zmysłach i wyczuciu smaku.

W przeciwieństwie do terminu przydatności, który jest nakazem, data minimalnej trwałości to tylko sugestia od producenta. Produkty spożywcze z datą minimalnej trwałości to m.in. produkty zbożowe (makarony, mąki, kasze), kawa, cukier, sól, wysokoprocentowe alkohole i niektóre słodycze.

Żywność po upływie terminu – czy można ją jeść?

Mimo przekroczonego terminu ważności często kusi nas, by zjeść produkt, unikając jego wyrzucenia. Jednak podczas gdy spożycie np. makaronu czy ryżu mimo złej daty minimalnej trwałości nie będzie wiązać się z konsekwencjami, zjedzenie mięsa lub ryby, których terminy przydatności zostały przekroczone, może wywołać silne reakcje organizmu. Zatrucie pokarmowe prowadzi do gorączki, bólu, wymiotów i biegunki. Jeszcze bardziej niebezpieczne jest spożycie przeterminowanych produktów razem z niebezpiecznymi dla zdrowia bakteriami lub grzybami, które mogą wywoływać poważne choroby, a nawet śmierć. Im dłużej dany produkt jest po terminie, tym większe zagrożenie stanowi dla naszego zdrowia.

Jak unikać przeterminowanej żywności?

Należy przestrzegać zasad przechowywania produktów zgodnie z zaleceniami producenta. W przypadku żywności przechowywanej w odpowiedniej temperaturze tuż po kupnie maleje ryzyko szybszego psucia się produktu. Warto zwracać uwagę na miejsce przechowywania puszek lub suchych produktów – jeśli są narażone na częste zmiany temperatury, np. przez bliskość piekarnika lub promienie słoneczne, ich jakość może znacznie się pogorszyć.

W sklepach spożywczych produkty, których data przydatności do spożycia zbliża się ku końcowi, zwykle zostają przecenione, aby przyspieszyć ich sprzedaż i uniknąć konieczności ich utylizacji. Warto jednak sprawdzać termin przydatności przed kupnem żywności, by uniknąć niepotrzebnych problemów. Konsumentowi przysługuje prawo do reklamacji w przypadku niespełnienia przez produkt podstawowych standardów jakości.

Jeżeli zależy Ci na zawsze świeżych posiłkach, postaw na dietę pudełkową! Przykładamy szczególną wagę do świeżości przygotowywanych przez nas dań, a dzięki samochodom dostawczym typu chłodnia możesz mieć pewność, że dostarczymy Ci pod drzwi produkty najwyższej jakości. Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.:

Kategorie
Uncategorized

Podgrzewanie jedzenia w mikrofali – co warto o tym wiedzieć?

Kuchenki mikrofalowe stały się nieodłącznym elementem współczesnych kuchni. Szybkość i wygoda podgrzewania jedzenia to atuty, bez których trudno wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie. Co jednak dzieje się po włożeniu posiłku do kuchenki mikrofalowej? Jak działa kuchenka mikrofalowa i czy przygotowywanie jedzenia z jej pomocą może być szkodliwe?

Fale elektromagnetyczne, czyli promieniowanie mikrofalowe

Mikrofalówki weszły na rynek już w latach 70. Wykorzystują fale elektromagnetyczne o długości do 12 cm, co umożliwia im skuteczne przenikanie do środka żywności. Te falowe „paczki energii” generują ciepło, wprawiając w drgania cząsteczki wody zawarte w posiłku, które docierają w głąb potrawy. Im bardziej „mokre” danie, tym efektywniej się podgrzewa. Właśnie dlatego należy dobrze nastawić moc kuchenki mikrofalowej, tak by nie wysuszyć podgrzewanej potrawy.

Czy podgrzewanie jedzenia w kuchence mikrofalowej jest szkodliwe?

Promieniowanie mikrofalowe jest bezpieczne dla ludzi i nie powoduje jonizacji substancji. Jest tak dlatego, że częstotliwość fal nie generuje wystarczającej energii, aby doprowadzić do emisji elektronu z cząsteczki lub atomu. Oznacza to, że fale mikrofalowe nie mają wpływu na strukturę chemiczną żywności ani nie powodują zmian w jej składzie odżywczym. Co więcej, specjalna siatka na drzwiczkach kuchenki mikrofalowej skutecznie chroni przed przedostawaniem się fali elektromagnetycznych, natomiast po otwarciu drzwiczek fale natychmiast przestają być emitowane. Przygotowany w kuchence posiłek zachowuje pełnię wartości odżywczych i jest równie zdrowy, jak ten podgrzewany w piekarniku. Należy jednak unikać używania niesprawnych lub uszkodzonych kuchenek mikrofalowych, mogą one bowiem prowadzić do wycieku promieniowania.

Kuchenka mikrofalowa – jak podgrzewać jedzenie?

  • Równomierne rozmieszczenie jedzenia w naczyniu przy unikaniu wkładania zbyt dużych kawałków umożliwi lepsze rozprowadzenie ciepła.
  • Należy unikać podgrzewania żywności w plastikowych opakowaniach, ponieważ pod wpływem ciepła szkodliwe substancje wydzielają się z plastiku i są wchłaniane przez żywność. Lepiej postawić na naczynia szklane lub ceramiczne.
  • Warto stosować niższą moc podgrzewania przez dłuższy czas, aby uniknąć zbyt intensywnego nagrzewania jedzenia na zewnątrz przy zbyt chłodnym środku.
  • Zaleca się przykrywać posiłek talerzem żaroodpornym – gotowa potrawa będzie bardziej soczysta i lepiej podgrzana dzięki parze unoszącej się w głębi pojemnika.

Podgrzewanie posiłków a dieta pudełkowa

Coraz więcej osób decyduje się na dietę pudełkową, w której przygotowane wcześniej posiłki podgrzewa się przed spożyciem. Mikrofalówki są idealnym narzędziem do tego zadania, pozwalając na szybkie i skuteczne przywrócenie potrawom świeżości i wystarczającej temperatury. Przed podgrzewaniem jedzenia warto nakłuć folię ochronną, by ciepło rozłożyło się równomiernie, a smak został w pełni zachowany. Można też całkiem zdjąć folię. Kuchenkę mikrofalową można zastąpić piekarnikiem.

Zapraszamy do skorzystania z naszego cateringu dietetycznego! Dowozimy posiłki do wielu miast w Polsce, działamy m.in.:

Kategorie
Uncategorized

Jaki makaron wybrać? Rodzaje makaronu

Makaron to jeden z podstawowych produktów w kuchni, dzięki któremu można tworzyć rozmaite potrawy. Mnogość kształtów i rodzajów makaronu sprawia, że czasem trudno nam wybrać ten odpowiedni dla siebie. W końcu istnieje ponad 300 różnych jego odmian! Jakie są najlepsze makarony i który wybrać w przypadku diety?

Jakie są rodzaje makaronu?

Choć kształt makaronu – penne, tagiatelle, kokardki czy świderki – nie zmienia jego smaku, różne jego rodzaje pasują do konkretnych dań czy sosów i mogą wpływać na ostateczny odbiór danej potrawy. Im gęstszy sos, tym szerszy makaron powinno się dobrać. Jednak najważniejszym wyróżnikiem makaronu jest jego skład. Jakie rodzaje makaronu możesz wybrać?

  • Makaron pszenny biały – to jeden z najpopularniejszych rodzajów makaronu. Jest wykonany z mąki pszennej, wody i jajek. Charakteryzuje się elastyczną konsystencją i doskonale absorbuje sosy. Niestety nie zawiera wielu wartościowych składników odżywczych, ponadto posiada wysoki indeks glikemiczny, niezalecany na co dzień. Dlatego warto wybrać makaron z pszenicy durum, bogatszy w składniki mineralne, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
  • Makaron pełnoziarnisty – choć również pszenny, po przeróbce zachowuje większą ilość błonnika pokarmowego i składników odżywczych. Ma ciemną barwę, ponieważ do jego produkcji używa się nieoczyszczonej mąki z pełnego przemiału, niepozbawionej wartościowych komponentów.
  • Makaron ryżowy – dobre rozwiązanie dla osób z nietolerancją glutenu. Wykonany z mąki ryżowej, jest lekki i delikatny w smaku, doskonale nadaje się do potraw azjatyckich. Posiada jednak wyższy indeks glikemiczny, dlatego warto nie stosować go codziennie.
  • Makaron gryczany – to doskonała opcja dla tych, którzy chcą unikać pszenicy i glutenu. Ma wyrazisty smak i jest bogatym źródłem białka roślinnego oraz magnezu. Posiada też niższy indeks glikemiczny.
  • Makaron sojowy – idealna propozycja dla wegan, a także osób z nietolerancją glutenu lub celiakią. Zawiera białko sojowe i może być świetną alternatywą dla tradycyjnych makaronów. Inne makarony strączkowe, np. z zielonego groszku czy ciecierzycy, również są bardzo cenne dla naszego organizmu.
  • Makaron razowy – jest wykonany bez jajek, a za to z mąki razowej, uzyskiwanej z całego ziarna pszenicy, co oznacza, że zawiera zarówno zarodek, jak i otręby; dostarcza wielu korzyści zdrowotnych i jest mniej kaloryczny.

Czy makaron tuczy?

Choć wszem wobec mówi się, że makaron tuczy, dietetycy już dawno obalili ten mit, podkreślając, że wszystko zależy od tego, jak jest przygotowany makaron. Produkt ten w trakcie procesu gotowania pęcznieje, co powoduje, że standardowa porcja 100 g, początkowo mająca 330 kcal, zmniejsza się do 110 kcal. Ponadto makaron daje uczucie sytości przez wzgląd na skrobię, która przekształcana w glukozę długo pozostaje w organizmie, stanowiąc doskonałe źródło energii dla organizmu. Makaron sam w sobie nie jest zatem tuczący, ale ważne jest zachowanie umiaru i urozmaicenie diety o inne składniki oraz odpowiedni sposób przygotowania makaronu, bez ciężkich i tłustych sosów.

Jaki jest najzdrowszy makaron? Makaron w diecie

Jaki rodzaj makaronu wybrać, jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu i chudnięciu? Warto postawić na makarony pełnoziarniste, które bogate w błonnik, pozwolą na dłuższe uczucie sytości, niwelujące podjadanie, ponadto dostarczą organizmowi odpowiednie składniki odżywcze, potrzebne w zbilansowanej diecie. Warto też zdecydować się na makaron z pszenicy durum, strączkowy i gryczany, również bogate w wartościowe składniki. Pamiętajmy, że najzdrowsze jest gotowanie makaronu al dante; rozgotowany makaron znacznie mocniej podnosi stężenie glukozy we krwi po posiłku.

Makaron makaronowi nierówny, dlatego warto stawiać na urozmaiconą, zbilansowaną dietę, decydując się na makarony bogate w błonnik, pełne wartościowych składników mineralnych. Jeżeli zależy Ci na zdrowym odżywianiu, postaw na dietę pudełkową! Proponujemy m.in. dietę redukcyjną, w której znajdziesz różnorodne dania, często w postaci zdrowego makaronu, które pomogą Ci schudnąć. Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.:

Kategorie
Uncategorized

Dla kogo jest dieta pudełkowa? Czy warto?

W dzisiejszym dynamicznym świecie dbanie o zdrowe nawyki żywieniowe może być wyzwaniem. Coraz więcej osób poszukuje skutecznych metod utrzymania zdrowej wagi i poprawy kondycji fizycznej. Jedną z opcji, która zyskuje na popularności, jest dieta pudełkowa. Skorzystanie z cateringu dietetycznego dowożącego codziennie posiłki do domu ma dużo korzyści i sprawdzi się w przypadku wielu osób. Dlaczego warto zdecydować się na dietę pudełkową i kto powinien ją zamówić?

Dla kogo jest dieta pudełkowa?

Diety pudełkowe to różnorodne, zbilansowane posiłki, pozwalające na zdrowe odżywianie w sposób regularny. Z takiego sposobu odżywiania w szczególności mogą skorzystać:

  • osoby aktywne zawodowo – ludzie prowadzący intensywny tryb życia zawodowego często mają niewiele czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków, a dieta pudełkowa, np. Office Box, oferuje wygodne i gotowe dania, dostarczane prosto pod drzwi;
  • osoby na diecie odchudzającej – catering dietetyczny dostosowany do określonych potrzeb kalorycznych może być doskonałym wsparciem dla tych, którzy chcą schudnąć, ponieważ precyzyjne odmierzanie kalorii przez dietetyków w diecie redukcyjnej eliminuje konieczność liczenia ich każdego dnia;
  • osoby z brakiem umiejętności kulinarnych – nie wszyscy posiadają talent kulinarny czy też mają wystarczająco dużo czasu na gotowanie pełnowartościowych, ciekawych posiłków, dlatego dzięki diecie pudełkowej różnorodne, zdrowe jedzenie będzie na wyciągnięcie ręki;
  • sportowcy i osoby aktywne fizycznie -dla tych, którzy prowadzą aktywny tryb życia, odpowiednie odżywianie jest kluczowe; dieta pudełkowa, np. Sport, może dostarczyć im odpowiedniej ilości białka, węglowodanów i tłuszczów, dostosowanych do zapotrzebowania energetycznego;
  • każdy, kto myśli o zdrowym odżywianiu – zbilansowana dieta to podstawa zdrowia fizycznego i psychicznego, dlatego dla każdego, kto chce jak najlepiej zadbać o swój organizm i odstawić niezdrowe jedzenie, catering dietetyczny będzie doskonałym rozwiązaniem.

Zalety diety pudełkowej

  1. Oszczędność czasu – przygotowywanie posiłków samemu często zajmuje mnóstwo czasu, w tym na planowanie zakupów i sprzątanie. Wybierając dietę pudełkową, nie będziesz musiał planować posiłków ani spędzać wielu godzin w kuchni, a zaoszczędzony czas będziesz mógł wykorzystać na pasje lub inne zajęcia.
  2. Precyzyjne dostosowanie kalorii – posiłki w cateringu dietetycznym są dostarczane w precyzyjnie odmierzonych porcjach, co ułatwia kontrolę ilości spożywanych kalorii u pomaga w utrzymaniu lub redukcji wagi.
  3. Zrównoważone składniki odżywcze – z dietą pudełkową, przygotowywaną przez profesjonalnych dietetyków, nie musisz martwić się o zrównoważoną ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin i minerałów w codziennym jadłospisie. Posiłki będą różnorodne, niezależnie od tego, jaki rodzaj diety wybierzesz, co nie pozwoli na monotonię.
  4. Diety eliminacyjne – jeżeli cierpisz na nietolerancje pokarmowe, możesz zdecydować się na dietę bez glutenu czy laktozy, a także specjalne diety dla cukrzyków, dzięki czemu nie będziesz musiał martwić się kupowaniem odpowiednich składników i wymyślaniem kolejnych potraw. Możesz też wybrać dietę wegetariańską, która wyeliminuje mięso, a nawet ryby i owoce morza, a także dietę z wyborem menu.

Czy warto postawić na catering dietetyczny?

Decyzja o wyborze diety pudełkowej zależy od indywidualnych potrzeb i celów. Dla wielu osób, zwłaszcza tych prowadzących intensywny tryb życia, jest to wygodne rozwiązanie, które pomaga utrzymać zdrowe nawyki żywieniowe. Natomiast dla osób, którym gotowanie samemu sprawia wiele przyjemności i satysfakcji, dieta pudełkowa może się nie sprawdzić. Jeśli chcesz wypróbować dietę pudełkową, sprawdź ofertę LikEat! Nasz catering działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.:

Kategorie
Uncategorized

Co to jest efekt jojo i jak go uniknąć?

Samo zejście z wagi po zastosowaniu diety odchudzającej to dopiero pierwszy krok. Drugim krokiem jest utrzymanie niższej masy ciała. Wiele osób po sukcesie związanym z redukcją zbędnych kilogramów w postaci tkanki tłuszczowej rezygnuje ze zdrowych nawyków żywieniowych i szybko wraca do poprzedniej masy ciała, by później znów poddawać się diecie redukcyjnej, która kończy się podobnie jak poprzednia. Jak więc schudnąć bez efektu jojo, by móc stale cieszyć się smukłą sylwetką?

Czym jest efekt jojo?

Efekt jojo to zjawisko, które występuje po zakończeniu diety lub programu odchudzania. Po okresie utraty wagi organizm, w wyniku zmniejszonego spożycia kalorii, staje się bardziej podatny na gromadzenie tłuszczu. W rezultacie po powrocie do normalnej diety osoba przybiera na wadze szybciej, niż to było przed rozpoczęciem diety. Następuje zatem szybki powrót do wyjściowej masy ciała lub nawet jej nadwyżki. Naprzemienne chudnięcie i przybieranie na wadze nie tylko demotywuje, ale też może mieć zły wpływ na nasz organizm.

Przyczyny efektu jojo

  • Diety o skrajnych kalorycznościach – nagła zmiana w spożyciu kalorii może prowadzić do zaburzeń metabolicznych, co sprzyja gromadzeniu tłuszczu po zakończeniu diety. Zwłaszcza niezdrowe diety jak głodówki czy rygorystyczne diety eliminacyjne, które przesadnie przyspieszają redukcję masy ciała, łatwo powodują efekt jojo.
  • Brak aktywności fizycznej – diety często idą w parze z intensywnym treningiem fizycznym. Jeśli utrzymanie aktywności fizycznej nie jest kontynuowane, efekt jojo staje się jeszcze bardziej prawdopodobny. Ponadto zupełny brak aktywności fizycznej podczas diety redukcyjnej sprawia, że zaburza się proporcja masy mięśniowej.
  • Szybki powrót do starych nawyków żywieniowych – jeśli zdrowe odchudzanie z dnia na dzień zamieni się w podjadanie fast foodów, słodyczy i nie tylko, będzie się to wiązać z efektem jojo. Co więcej, jeśli dieta była oparta jedynie na jedzeniu małych porcji niskiej jakości żywności, ubogiej w składniki odżywcze, organizm będzie bardziej skłonny do magazynowania kalorii po jej zakończeniu.

Wpływ efektu jojo na zdrowie

Efekt jojo może bardzo negatywnie wpływać na zdrowie. Naprzemienne wahania masy ciała mogą powodować obciążenia dla serca i choroby układu krążenia, wpływać na poziomy cholesterolu i insuliny, a także zwiększać ryzyko chorób metabolicznych. Ponadto cykle utraty i przybierania na wadze mogą prowadzić do zaburzeń psychicznych, takich jak depresja, bulimia, anoreksja i inne choroby związane z odżywianiem. Zwłaszcza częste rygorystyczne diety odchudzające mogą wprowadzać prawdziwe spustoszenie w naszym organizmie.

Jak uniknąć efektu jojo?

Aby zapobiec efektowi jojo, zapamiętaj poniższe zasady, które pomogą Ci w utrzymaniu wagi po zakończeniu diety odchudzającej.

  1. Stopniowe zmiany – unikaj drastycznych zmian w diecie. Postaw na stopniowe modyfikacje nawyków żywieniowych, które są zrównoważone i trwałe. Lepiej pozwolić sobie czasem na zjedzenie kawałka czekolady czy innego smakołyku, niż na czas diety rygorystycznie odmawiać sobie wszystkich naszych ulubionych przekąsek, później bowiem nietrudno o natychmiastowy powrót do starych nawyków, przyczyniających się do efektu jojo.
  2. Regularna aktywność fizyczna – jest niezwykle ważna w procesie spalania tkanki tłuszczowej. Wprowadź regularną aktywność fizyczną do swojego życia. Ćwiczenia pomagają utrzymać metabolizm na odpowiednim poziomie, nawet po zakończeniu diety, ponadto przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  3. Zrównoważona dieta – wybieraj zdrowe i zrównoważone diety, bogate w składniki odżywcze. Obejmij różnorodne grupy produktów spożywczych, aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych substancji. Zdrowe, stopniowe odchudzanie powinno redukować 0,5-1 kg masy ciała tygodniowo.
  4. Zmień nawyki i styl życia – sama dieta na kilka miesięcy nie wystarczy. Warto na stałe wprowadzić do swojego życia zdrowe nawyki żywieniowe, ponadto dbać o dobry sen, odpoczynek, ruch i zdrowie psychiczne, wszystko to bowiem pomaga w redukcji czynników sprzyjających otyłości i jednocześnie pozwoli uniknąć efektu jojo.

Zbędne kilogramy? Wybierz dietę pudełkowa redukcyjną!

Jednym z efektywnych sposobów unikania efektu jojo jest skorzystanie z diety pudełkowej redukcyjnej. Taka dieta oferuje precyzyjnie przygotowane posiłki, dostosowane do Twoich potrzeb kalorycznych i zbilansowane pod względem składników odżywczych. Dzięki temu unikasz skoków kalorycznych i zapewniasz organizmowi regularne i zrównoważone dostarczanie energii.

Jeżeli chcesz schudnąć i zatrzymać efekt jojo, utrzymując prawidłową masę ciała, postaw na dietę pudełkową LikEat! Nasza zbilansowana dieta to wyważona redukcja masy ciała z pomocą smacznych posiłków, która pomoże Ci jeść regularnie i wprowadzić dzięki temu zdrowe nawyki żywieniowe na stałe do swojego życia. Ustal kaloryczność diety odchudzającej zgodnie ze swoim wzrostem, wagą i wiekiem, przedstaw preferencje żywieniowe i postaw na zdrowe odżywianie z naszym cateringiem dietetycznym! Dowozimy posiłki do różnych miast w Polsce, m.in.:

Kategorie
Uncategorized

Świąteczne upominki pełne zdrowia: karty podarunkowe Likeat

Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, kiedy chcemy obdarować bliskich wyjątkowymi prezentami. W tym roku, zamiast tradycyjnych upominków, zaproponuj swoim bliskim coś, co będzie miało pozytywny wpływ na ich zdrowie i samopoczucie – karty podarunkowe Likeat.

Dlaczego karty podarunkowe Likeat?

Karty podarunkowe Likeat to doskonały sposób, aby pokazać bliskim, że dbasz o ich zdrowie i dobre samopoczucie. To prezent, który łączy w sobie troskę i praktyczność, dając obdarowanym możliwość wyboru diety, która najlepiej odpowiada ich stylowi życia i preferencjom żywieniowym.

Rodzaje voucherów podarunkowych

W Likeat oferujemy dwa typy voucherów, dostosowane do różnych potrzeb i preferencji:

  1. Voucher na wskazaną kwotę: Idealny dla tych, którzy chcą dać obdarowanym pełną swobodę wyboru. Osoba obdarowana może wykorzystać wartość kuponu na dowolną dietę z naszej oferty. To świetny sposób, aby pozwolić bliskim na samodzielne zdecydowanie, którą dietę chcą wypróbować.
  2. Voucher na wybraną dietę: Jeśli wiesz, jaka dieta będzie najlepsza dla Twojego bliskiego, ten voucher to idealny wybór. Możesz określić rodzaj diety, kaloryczność oraz ilość dni, na które ma być przeznaczona. To personalizowany prezent, który pokazuje, że naprawdę zależy Ci na obdarowanej osobie.

Jak to działa?

Po dokonaniu zakupu, voucher zostanie dostarczony do Ciebie w formie elektronicznej. Możesz wybrać, czy chcesz go wydrukować i wręczyć osobiście w eleganckiej kopercie, czy też przesłać go bezpośrednio na e-mail obdarowanej osoby. To elastyczna opcja, która pozwala na dostosowanie prezentu do indywidualnych potrzeb.

Każdy voucher jest ważny przez 6 miesięcy od daty zakupu, dając obdarowanemu wystarczająco dużo czasu na wykorzystanie prezentu. Aby skorzystać z karty podarunkowej, wystarczy wprowadzić kod vouchera podczas składania zamówienia na naszej stronie.

Jak zamówić?

Zamówienie karty podarunkowej Likeat jest proste i wygodne. Możesz to zrobić poprzez:

  • Na naszym Facebooku oraz Instagramie poprzez wiadomość prywatną
  • Telefon: 500-405-105
  • E-mail: [email protected]

W tym roku, podaruj swoim bliskim coś więcej niż przedmiot – podaruj im zdrowie i radość z pysznych, zdrowych posiłków od Likeat. Zadbaj o ich zdrowie i samopoczucie w te święta!

Kategorie
Uncategorized

Jak dobrać dla siebie odpowiednią dietę pudełkową?

W dzisiejszych zabieganym świecie, pełnym obowiązków i ograniczeń czasowych, zdrowe odżywianie staje się coraz trudniejsze do osiągnięcia. Jednym z rozwiązań, które pomaga nam dbać o swoje zdrowie i utrzymać odpowiednią wagę, jest dieta pudełkowa. Catering dietetyczny to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków, a chcą jeść dobrze i zdrowo. Każda dieta pudełkowa zapewnia niezbędne składniki odżywcze, dostosowane do naszych celów żywieniowych. W jaki sposób wybrać catering dietetyczny idealny dla siebie?

Dieta pudełkowa – najważniejsze kryterium

Pierwszym i najważniejszym kryterium wyboru odpowiedniej diety pudełkowej są nasze osobiste cele żywieniowe. Każda dieta pudełkowa ma za zadanie zapewnić niezbędne składniki odżywcze w postaci zdrowych posiłków, jednakże ich ilość i poszczególne elementy mogą się różnić w zależności od naszego głównego celu. Czy chcemy schudnąć, zyskać masę mięśniową, czy po prostu utrzymać zdrową wagę? To pytanie stanowi punkt wyjścia do doboru odpowiedniego planu żywieniowego. Dieta pudełkowa może być dostosowana do różnych celów, więc ważne jest, aby wybrać tę, która najlepiej odpowiada naszym potrzebom. Od tego głównie zależy kaloryczność czy liczba posiłków.

Jak dobrać kaloryczność diety pudełkowej?

Kolejnym ważnym aspektem jest określenie odpowiedniej kaloryczności diety pudełkowej. Jeśli celem jest redukcja masy ciała, konieczne jest utrzymanie deficytu kalorycznego, czyli spożywanie mniej kalorii niż organizm zużywa. W przypadku zwiększenia masy mięśniowej lub utrzymania wagi dieta powinna być kalorycznie zrównoważona. Na zapotrzebowanie kaloryczne na też wpływ:

  • wiek,
  • wzrost,
  • waga,
  • płeć,
  • poziom aktywności fizycznej.

Dzienne zapotrzebowanie energetyczne to niezwykle istotna kwestia, dlatego zamówienie diety pudełkowej powinno być poprzedzone dokładną analizą. Zdrowa dieta dla każdego może przyjąć inną postać.

Diety pudełkowe a choroby lub alergie

Dla wielu osób dieta nie jest tylko kwestią utrzymania wagi, ale także zarządzania zdrowiem. Warto pamiętać, że wiele diet pudełkowych oferuje opcje dla osób z różnymi chorobami lub alergiami pokarmowymi. Cateringi dietetyczne często dostosowują się do konkretnego zapotrzebowania klientów, stosując różne wykluczenia, wymieniane na inne składniki odżywcze. W LikEat możesz zdecydować się na wersję bezglutenową i bez laktozy, co jest niezwykle korzystne dla osób uczulonych na te składniki. Możesz również zrezygnować z ryb czy owoców morza lub wybrać dietę lekkostrawną dla odciążenia żołądka. Dla cukrzyków lub osób chorujących na insulinoodporność sprawdzi się natomiast dieta Low IG, która składa się z produktów z niskim indeksem glikemicznym.

Preferencje smakowe a różne rodzaje diet pudełkowych

Podczas wyboru cateringu dietetycznego warto również wziąć pod uwagę swoje preferencje smakowe. Niektórzy z nas lubią odkrywać nowe smaki i potrawy, podczas gdy inni wolą klasykę. Istnieje wiele rodzajów diet pudełkowych, takich jak wegetariańska, keto czy sport, które różnią się pod względem składników i smaku. Wybierając odpowiednią dietę, warto zastanowić się nad tym, jakie potrawy lubimy najbardziej, aby dieta była nie tylko zdrowa, ale także smaczna. Możesz też postawić na tradycyjne, zdrowe posiłki rodem z polskiej kuchni, wybierając zestaw domowy. Z naszym cateringiem dietetycznym rozgorzeje w Tobie miłość do jedzenia!

Catering dietetyczny LikEat – postaw na jakość!

Jeśli chcesz wybrać najlepszy catering dietetyczny, postaw na LikEat! Proponujemy różnorodne diety, w tym dla osób aktywnych fizycznie, chcących zbudować masę mięśniową, pragnących zrzucić zbędne kilogramy lub tych, którym po prostu zależy na zdrowym odżywianiu i wprowadzaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Jeśli masz wątpliwości, nasi specjaliści pomogą Ci wybrać odpowiednią kaloryczność posiłków i najlepszą dietę dla Twojego zdrowia. Działamy na terenie wielu miast w całej Polsce. Oferujemy m.in.:

Kategorie
Uncategorized

Popularne dania z ziemniaków

O tym, że Polacy kochają ziemniaki, chyba nikomu nie trzeba mówić. Ziemniaki, czy to w tradycyjnej formie, czy z piekarnika, czy też w postaci frytek, to w naszym kraju główny dodatek do obiadów, który stoi wysoko nad ryżem czy kaszą. Istnieje jednak mnóstwo dań i przekąsek, które można zrobić z tych warzyw, stosując je jako dodatek lub podstawowy składnik. Sprawdź pomysły na dania z ziemniaków, które są nie tylko popularne, ale też smaczne!

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanki ziemniaczane są niezwykle proste do to wykonania, a smakują doskonale. To danie przygotowywane z pokrojonych w plastry ziemniaków, które są warstwowo układane na bułce i zapiekane z sosem, zwykle na bazie śmietany, cebuli i przypraw. Może być dodawana także warstwa sera na wierzchu, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Ciekawe mogą być również pieczone ziemniaki z fasolką szparagową – wszystko zależy od tego, jakie dodatki lubimy najbardziej.

Ziemniaki faszerowane

Ziemniaki faszerowane stwarzają mnóstwo możliwości, można do nich bowiem włożyć dokładnie to, na co mamy ochotę. Ziemniaki są gotowane, a następnie wydrążane i nadziewane różnymi farszami, np. mięsem mielonym, grzybami czy warzywami. Następnie są pieczone lub smażone, tworząc połączenie kremowego środka i chrupiącej skórki. Mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem bądź wieczorną przekąską.

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana to znane danie w kuchni polskiej. Składa się z gotowanych i pokrojonych w kostkę młodych ziemniaków, zazwyczaj schłodzonych, mieszanych z majonezem lub jogurtem oraz dodatkami, takimi jak cebula, ogórek kwaszony, jajka i przyprawy, choć możemy dodać do niej to, na co mamy ochotę. To świetna propozycja na zimne przekąski.

Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana to pyszne i sycące danie; może być to gęsta zupa krem lub też niezblendowana, z kawałkami warzyw. Zupę często wzbogaca się dodatkowymi składnikami, takimi jak boczek, cebula, czosnek czy szczypiorek. Zupa zblendowana w jednolitą masę zazwyczaj podawana jest z chrupiącym grzankami. Można też do niej dodać natkę pietruszki.

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to tradycyjne danie polskiej kuchni, wypełniane mieszanką ziemniaków, twarogu, cebuli i przypraw, w tym świeżo zmielonym pieprzem. Nadzienie jest zawijane w ciasto i gotowane w osolonej wodzie, a następnie podawane z cebulą podsmażaną na maśle lub śmietaną. Świetnie sprawdzają się jako szybkie danie dla całej rodziny.

Placki ziemniaczane

Popularne, wykonane z ziemniaków dania? W tej liście nie mogło zabraknąć placków ziemniaczanych! Placki ziemniaczane to danie przygotowywane ze startych ziemniaków, które są mieszane z jajkami, mąką i przyprawami. Masa ta jest smażona na patelni i tworzy chrupiące, puszyste placki. Mogą być podawane z różnymi dodatkami, np. ze zsiadłym mlekiem.

Postaw na różnorodność z LikEat

Jeżeli lubisz ziemniaki w różnych formach, a prócz tego chcesz też próbować ciekawych dań z innymi pożywnymi składnikami i wieloma warzywami, postaw na dietę pudełkową LikEat! Proponujemy świeże, pyszne dania, które gwarantują zbilansowaną dietę i nieprzetworzone, wysokojakościowe komponenty, które rozbudzą twoje kubki smakowe. Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.:

Kategorie
Uncategorized

Mleko w diecie – wady i zalety

Mleko to produkt, który od wieków zajmuje ważne miejsce w codziennej diecie ludzi na całym świecie. Jest to źródło wielu cennych składników odżywczych, ale jednocześnie budzi kontrowersje ze względu na swoje potencjalne wady. Choć produkty mleczne są powszechne, niektórzy szukają ich zamienników, decydując się na wyroby roślinne. Jak spożycie mleka wpływa na człowieka? I czy warto stosować mleko w diecie?

Rodzaje mleka

Istnieje wiele różnych rodzajów mleka dostępnych na rynku. Przede wszystkim można je podzielić na mleko pochodzenia zwierzęcego i napój roślinny (mleko roślinne).

  • Mleko krowie – to najpopularniejszy rodzaj mleka, bogatego w białko i wapń. Jest powszechnie dostępne i stanowi podstawowy składnik wielu produktów mlecznych.
  • Mleko kozie – jest bogate w białko, witaminy i minerały. Niektórzy uważają, że jest łatwiejsze do strawienia od mleka krowiego.
  • Mleko migdałowe – to roślinna alternatywa dla tradycyjnego mleka. Jest niskokaloryczne i nie zawiera laktozy, dzięki czemu sprawdzi się w przypadku osób z nietolerancją laktozy.
  • Mleko sojowe – kolejna roślinna alternatywa. Jest bogate w białko roślinne i może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu.
  • Mleko ryżowe – to lekko słodkie mleko o niskiej zawartości tłuszczu. Jest bezglutenowe, co może być ważne dla osób cierpiących na celiakię.
  • Mleko owsiane – bogate kwas foliowy, ma też większą zawartość wapnia niż w mleku krowim, jednak raczej nie nadaje się do kawy.
  • Mleko kokosowe – choć wysokokaloryczne, jest źródłem witamin i minerałów, pomaga też redukować stany zapalne organizmu.

Zalety picia mleka

Picie mleka ma wiele zalet, które przemawiają na korzyść tego napoju.

  1. Białko i wapń – mleko jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka i wapnia, co pomaga w budowie i utrzymaniu mocnych kości oraz zdrowych mięśni.
  2. Witaminy i minerały – mleko dostarcza również witaminę D, witaminę B12, potas, fosfor i inne składniki odżywcze, które są istotne dla zdrowia.
  3. Zdrowy rozwój dzieci – mleko jest niezwykle ważne dla rozwoju dzieci. Młode osoby potrzebują białka mleka, ale też wapnia i innych składników odżywczych, aby rosnąć zdrowo i rozwijać się prawidłowo.
  4. Różne przetwory mleczne – mleko występuje pod wieloma postaciami, co pozwala urozmaicić dietę (np. mleko zsiadłe, kefir, jogurt i nie tylko).

Picie mleka – wady

Mimo licznych zalet istnieją też wady mleka, które warto wziąć pod uwagę, jeśli zastanawiamy się nad włączeniem tego produktu do naszej diety.

  1. Nietolerancja laktozy – wiele osób cierpi na nietolerancję laktozy, która objawia się wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym. Napoje roślinne mogą być jednak doskonałą alternatywą dla mleka koziego, krowiego czy owczego. Szeroko dostępne jest też mleko bez laktozy.
  2. Alergia na białko mleka – niektórzy ludzie mają alergię na białko mleka krowiego i nie tylko, co może prowadzić do poważnych reakcji alergicznych. Często objaw ten występuje u małych dzieci.
  3. Wysoka zawartość tłuszczu i kalorii – mleko zawiera stosunkowo dużo tłuszczu (zwłaszcza niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych) i kalorii, co może stanowić problem dla tych, którzy starają się utrzymać niską masę ciała.
  4. Etyczne i środowiskowe kwestie – produkcja mleka bywa kontrowersyjna z punktu widzenia etyki zwierząt i wpływu na środowisko. Hodowla krów i produkcja mleka mogą wiązać się z niehumanitarnymi praktykami i emisją gazów cieplarnianych.

Pić mleko czy nie pić mleka – oto jest pytanie!

Decyzja o włączeniu mleka do swojej diety zależy od indywidualnych preferencji, potrzeb zdrowotnych i przekonań. Jeśli nie masz nietolerancji laktozy ani alergii w stosunku do białka mleka krowiego, a lubisz smak tego napoju, możesz cieszyć się jego zaletami, zwłaszcza jeśli dbasz o dostarczenie organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Jednak warto być świadomym potencjalnych wad mleka, zwłaszcza jeśli masz konkretne cele zdrowotne. Alternatywy roślinne, takie jak mleko migdałowe, sojowe czy kokosowe, stanowią doskonałą opcję dla tych, którzy chcą unikać mleka pochodzenia zwierzęcego.

W każdym przypadku kluczowe jest umiarkowane spożywanie mleka i dbanie o zrównoważoną dietę, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jeżeli zależy Ci na zbilansowanej diecie, zapraszamy do skorzystania z naszej diety pudełkowej! Oferujemy różnego rodzaju diety, również takie, które wyłączają z niej laktozę. Nasz catering dietetyczny działa w wielu miastach w Polsce, dowozimy m.in.:

Call Now Button